Olijvenconfiture

Een paar dagen geleden vroeg ik naar recepten voor lekkers dat je nu alvast kunt maken voor het kerstdiner. Karin C. plaatste haar recept voor zoetzure peertjes op www.nrc.nl/kokenetc, en een andere Karin een voor gelei van Moscato d’Asti met steranijs.

De meest uitgebreide reactie kwam van Anne-Riet. Niet alleen deelde ze haar recept voor olijvenconfiture, maar ook gaf ze een hele trits suggesties voor hoe die te integreren in het kerstmenu. Klinkt verrukkelijk, Anne-Riet.

Voor 2 potten:

300 gram groene olijven zonder pit

3 sjalotten, fijngehakt

olijfolie

150 gram blonde basterdsuiker

een handje verse tijm

2 volle eetlepels (tijm)honing

1 eetlepel rode-wijnazijn

Blancheer de olijven een paar minuten in kokend water. Maal ze tamelijk grof in een keukenmachine. Verwarm een scheutje olijfolie in een gietijzeren pan en laat de sjalotten hierin heel zachtjes een half uur smoren. Voeg de gehakte olijven en tijm toe. Vul aan met olijfolie tot het mengsel voor tweederde onder staat. Voeg de suiker toe en laat het geheel zachtjes ‘smelten’ in de olie – je moet af en toe een bescheiden bubbeltje aan de oppervlakte zien.

Laat de olijven op deze manier een paar uur konfijten. Schep de overtollige olie van de olijven af (bewaar de olie voor dressings of andere bereidingen). Voeg de honing, de azijn en zonodig zout toe en proef of er een mooie balans is tussen zoet, zout, bitter en zuur.

Giet het kokend hete mengsel in gesteriliseerde potten. Schroef direct het deksel op de potten en keer ze om. Laat ze een half uurtje omgekeerd staan en draai ze daarna weer terug. De olijvenconfiture is in de koelkast enkele weken houdbaar.

De confiture smaakt volgens Anne-Riet heerlijk bij een glas whisky en oude kaas, of als voorgerecht met blaadjes sla, lamspaté en milde dressing op basis van citroensap.

Je kunt hem ook gebruiken voor een soepje: Kook 250 g geweekte witte bonen gaar samen met 1 ui, 1 teen knoflook, 1 stengel bleekselderij, een takje peterselie en een laurierblaadje. Pureer de bonen met behulp van een roerzeef. Fruit een gesnipperde ui, knoflookteen en een takje rozemarijn zachtjes in wat olijfolie. Bestrooi met zout en verwijder de rozemarijn. Voeg de bonenpuree toe en verdun alles met kippenbouillon tot een soep met de dikte van karnemelk. Maak de soep op smaak met olijvenconfiture en versgemalen peper. Serveer in glaasjes met een schilfer parmezaanse kaas.

Wil je de confiture bij het hoofdgerecht serveren, denk dan eens aan eendenborstfilet: bak de filets zoals je gewend bent, haal ze uit de pan en giet ook het vet af. Schenk een scheut witte wijn in de pan en roer de aanbaksels los. Voeg een scheut gevogeltefond toe en een lepel olijvenconfiture en laat de saus inkoken tot hij licht stroperig is.

Janneke Vreugdenhil

Ben jij je al aan het voorbereiden op het kerstdiner? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc