Nu is er een nieuw object. Laten we hem Malcolm noemen

De instructeurs die op mijn sportschool rondlopen, komen van een andere planeet. Een planeet waar de zon altijd schijnt en waar het ontzettend leuk is om buikspieroefeningen te doen. Ze lachen de hele tijd, ze kennen ieders naam, ze zijn constant de loopbanden aan het oppoetsen en nooit te beroerd om je langdurig tips over je dijspieren te geven.

Deze vriendelijkheid heeft op de wat oudere vrouwen een te heftige uitwerking: zij worden verliefd op de leraren. Eerst was de flexibele yogaleraar met de spirituele stem het object van ieders liefde, maar ik geloof dat hij inmiddels uit de kast is gekomen (misschien om van die vrouwen af te zijn, want ik zag dat sommigen hem na de les zelfs snoepjes gaven).

Maar nu is er een nieuw object. Laten we hem Malcolm noemen. Malcolm geeft de BodyVive-les en is een gespierde Surinamer van een jaar of twintig. Hij drijft de vrouwen tot seksuele waanzin. Gisteren stonden ze al ruim voor de aanvang van zijn les door de ramen van de zaal te kijken hoe Malcolm de lichten aandeed en cd’s klaarlegde. Malcolm had een hemdje aan dat net zo bruin was als zijn huid. ‘Hij heeft niks aan!’ werd er gegild. ‘Wel! Een bruin hemdje!’ Een van de dapperste vrouwen gooide de deur open. ‘Malcolm! Het lijkt wel of je niks aanhebt!’ Malcolm glimlachte een beetje. ‘Vinden wij niet erg hoor!’, riep de vrouw en deed de deur weer dicht.

‘Hij is verlegen’, wist een van de vrouwen. ‘Ja, maar zelfs als je verlegen bent vind je het leuk om complimentjes te krijgen’, zei de dappere. Ze gooide de deur weer open. ‘Malcolm, we weten dat je verlegen bent, maar gelukkig kan je niet blozen!’

Na de les werd het groepsgesprek over Malcolm voortgezet in de sauna. Een vrouw zei: ‘Malcolm is net een grote glanzende chocoladepop als hij zo gaat zweten.’

Ik verliet de nabeschouwing over Malcolm en ging douchen. Daarna liep ik de trap af naar de uitgang. Op de trap zaten twee vrouwen van de les van net. Ze keken naar Malcolm, die nu een andere groep lesgaf en alweer in een chocoladepop begon te veranderen. Voordat ze iets gingen roepen, haastte ik me de sportschool uit, bang om medeplichtig te zijn, en ik dacht: wat als Malcolm een vrouw was?

    • Aaf Brandt Corstius