Novartis schrapt in drie jaar 2.500 banen

Farmaceutisch concern Novartis gaat de komende twee jaar 2.500 banen schrappen, ongeveer 2,5 procent van het totaal.

Dat maakte het Zwitserse bedrijf vanochtend bekend. Novartis wil op deze manier 1,1 miljard euro besparen. In oktober maakte de medicijnenfabrikant al bekend in de VS 1.260 banen te willen schrappen.

Novartis gaf aan het bedrijf te willen stroomlijnen door enkele managementlagen te schrappen en zich meer te richten op kernactiviteiten. Zo wil de top het bedrijf klaarmaken voor een „nieuwe groeicyclus” in de divisie farmaceutische producten, die het verwacht in de tweede helft van 2008.

Het bedrijf heeft moeite met de toenemende concurrentie van goedkope, merkloze geneesmiddelen in de Verenigde Staten. Daarbij stellen toezichthouders, zoals de Amerikaanse FDA, steeds hogere eisen. Dat kan het bedrijf deels opvangen met zijn eigen divisies diagnostiek en vaccins. Ook verkoopt het bedrijf inmiddels zelf generieke medicijnen. Het aandeel Novartis daalde dit jaar tot nu toe met 8 procent.

Novartis moest over het derde kwartaal teleurstellende cijfers bekendmaken. Het bedrijf verkocht minder medicijnen. De winst steeg wel enorm doordat het bedrijf twee divisies verkocht: Gerber-babyvoedsel en de afdeling voor medisch voedsel. Beide divisies gingen naar voedingsbedrijf Nestlé. Voor de afdeling medische voeding betaalde Nestlé 1,9 miljard euro. Voor Gerber nog eens 4,1 miljard euro.

Zonder het afstoten van die twee onderdelen was de winst echter met 12 procent gedaald, ten opzichte van het jaar daarvoor.

Novartis geeft nu aan dat het zich meer gaat richten op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Ook breidt het zijn verkoopapparaat uit, met name in opkomende markten.

Om de ontslagronde te financieren neemt Novartis in het laatste kwartaal van dit jaar een voorziening van 306 miljoen euro.

Novartis is bekend van het medicijn Diovan, tegen hoge bloeddruk. Ook maakt het concern medicatie tegen leukemie onder de naam Glivec en het borstkankermiddel Femara.