Nederlandse fysici over kwestie-Debye

Rotterdam. De beroepsvereniging van natuurkundigen in Nederland (NNV) spreekt zich voor het eerst uit over de kwestie-Debye. Die laaide in 2006 op toen wetenschapsjournalist Sybe Rispens schreef dat fysicus en Nobelprijswinnaar Peter Debye vuile handen had gemaakt in de jaren dertig in nazi-Duitsland. De NNV schrijft nu: ”In de polemiek is er - ook na het verschijnen van het NIOD-rapport - onvoldoende op gewezen dat de naam van Debye niet meer is weg te denken uit de internationale wetenschappelijk literatuur (...) Wat er in Nederland ook met betrekking tot Debye wordt besloten, deze situatie zal internationaal ongewijzigd blijven.” De NNV heeft haar bijdrage aan de discussie (middels een open brief) uitgesteld tot na het verschijnen van het NIOD-rapport twee weken geleden, aldus voorzitter Gerard van der Steenhoven. In januari zal een commissie onder leiding van oud-politicus Jan Terlouw de universiteiten van Utrecht en Maastricht adviseren over het gebruik van de naam Debye voor respectievelijk een onderzoeksinstituut en een tweejaarlijkse onderzoeksprijs.

De open brief van de NNV is te lezen op www.nnv.nl