Murdoch kan ook wel eens fout zitten

De viering door Rupert Murdoch van zijn aanstaande overname voor 5 miljard dollar (3,4 miljard euro) van uitgever Dow-Jones wordt geplaagd door het spook van verkeerd afgelopen transacties uit het verleden. Slechts een paar dagen voordat de eigenaren het bedrijf aan Murdoch zullen overhandigen, werden de aandeelhouders van News Corp er pijnlijk aan herinnerd dat de hand van de mediamagnaat niet alles in goud verandert.

Vorige week stemde Gemstar-TV Guide, waarin News Corp een belang heeft van 41 procent, ermee in te fuseren met Macrovision. Hoewel deze transactie kan zijn opgezet om News Corp van het bedrijf te verlossen, lijkt zij neer te komen op een waardevernietiging die veel omvangrijker is dan wat Murdoch nu betaalt voor Dow-Jones.

Murdoch kocht TV Guide in 1988 voor 3 miljard dollar in contanten. Het tijdschrift leek vóór de komst van digitale kabeltelevisie een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan. In 1998 liet Murdoch TV Guide opgaan in een combinatie met een bedrijf van medetycoon John Malone, hetgeen Murdoch 800 miljoen dollar en een belang in het nieuwe bedrijf opleverde. Een jaar later verkochten beide magnaten hun belangen aan Gemstar, een producent van technologie voor onlineprogrammagidsen. Zowel Murdoch als Malone behield een belang van ongeveer 20 procent in het nieuwe Gemstar-TV Guide.

In 2000 nam Murdoch Malone’s resterende belang in Gemstar over door hem een pakket News Corp-aandelen te geven ter waarde van zo’n 6 miljard dollar. Kort daarna mislukte de strategie van Gemstar, een plan om TV Guide opnieuw te lanceren ging de mist in en een boekhoudschandaal zorgde ervoor dat de aandelenkoers in een duikvlucht terechtkwam waarvan hij nooit meer is hersteld.

De overname door Macrovision waardeert Gemstar op ongeveer 2,1 miljard dollar. De overeenkomst laat de aandeelhouders van Gemstar de keus om een contant geldbedrag tot 1,55 miljard dollar te aanvaarden, waarna de rest van de overnameprijs wordt voldaan in aandelen van het nieuwe bedrijf. Omdat de koers van Macrovision is gekelderd, is ook de waarde van het uit aandelen bestaande component gedaald. In totaal lijkt het belang van News Corp ongeveer 1 miljard dollar waard te zijn.

Hoe hoog is het totaalbedrag dat door het fiasco rond Gemstar-TV Guide in rook is opgegaan? Dat wil News Corp niet zeggen, en het is lastig om exacte cijfers te geven. Maar in ruwe lijnen lijkt het bedrijf voor de eerste helft van zijn belang 2,2 miljard dollar te hebben betaald, en 6 miljard dollar voor de rest. Dat is 8,2 miljard voor een investering die nu 1 miljard dollar waard is. De aandeelhouders van News Corp mogen hopen dat de waarde van de Dow-Jones-transactie duurzamer is.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.