Libanese topgeneraal gedood bij bomaanslag

Bij een bomaanslag in een christelijke voorstad van Beiroet is gisterochtend een Libanese generaal gedood. Het slachtoffer was een van de belangrijkste kandidaten voor de opvolging van generaal Michel Suleiman als legerchef als de laatste, zoals verwacht, president wordt.

De aanslag verhoogt de spanning in Libanon, dat al in een diepe politieke crisis verkeert door de tegenstellingen tussen de anti-Syrische regering en de door Syrië gesteunde oppositie. Het leger is neutraal gebleven.

In totaal werden vijf mensen gedood toen de bom in Baabda ontplofte bij het passeren van generaal François al-Hajjs konvooi. Generaal Hajj, chef operaties van het leger, was het laatste dodelijke slachtoffer van een serie moordaanslagen in Libanon die begon met de aanslag op ex-premier Rafiq Hariri in 2005.

Voor veel van de aanslagen is het invloedrijke buurland Syrië verantwoordelijk gesteld. Meerderheidsleider Saad Hariri, zoon van de opgeblazen ex- premier, suggereerde een verband met aan Syrië toegeschreven aanslagen. Syrië wees naar Israël.

Generaal Hajj, een maronitische christen (de maronitische kerk is een oostelijke, katholieke kerk), leidde afgelopen zomer de drie maanden durende legercampagne tegen sunnitische moslimextremisten van de groep Fatah al-Islam die zich hadden verschanst in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr al-Bared. Bij die campagne werden 168 militairen en zeker 230 extremisten gedood en werd het kamp grotendeels met de grond gelijk gemaakt. Het is denkbaar dat de aanslag een wraakactie is voor die campagne; de leider van Fatah al-Islam is ontsnapt en andere Palestijnse kampen herbergen eveneens extremistische groepen.

De Libanese politieke kampen zijn het in de laatste twee weken eens geworden over generaal Suleiman als compromiskandidaat voor het presidentschap, maar nog niet over de modaliteiten. Hajj kwam dan in aanmerking voor de post van legerchef, die evenals het presidentschap is gereserveerd voor maronitische christenen. De presidentsverkiezing, de taak van het parlement, werd gisteren voor de achtste keer uitgesteld, tot 17 december. (Reuters, AP)