KLM wil aanpak van versnippering Europees luchtruim

AMSTELVEEN. De KLM wil dat Brussel de versnippering van het Europese luchtruim serieus aanpakt. Directeur Peter Hartman van de Nederlandse luchtvervoerder zal daar sterk op aandringen als hij volgend jaar het voorzitterschap van de Europese brancheorganisatie AEA op zich neemt, zo zei hij gisteren. Volgens Hartman moeten luchtvaartmaatschappijen binnen Europa vele kilometers omvliegen omdat luchtroutes in de afzonderlijke EU-lidstaten niet op elkaar aansluiten. De KLM-topman pleit voor een verenigd Europees luchtruim. ”Op de grond hebben we Schengen”, zegt Hartman, doelend op het Europese verdrag dat vrij verkeer van personen en goederen tussen de aangesloten landen mogelijk maakt. ”Maar een meter boven de grond hebben we gek genoeg geen Schengen meer.”