Kabinet geeft post nog niet vrij

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) wijst het voorstel van postbedrijf Sandd af om de postmarkt gedeeltelijk vrij te geven. Dat zei hij gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. In februari 2008 hoopt de bewindsman meer duidelijkheid te geven over de liberalisering.

Vorige week besloot de staatssecretaris de liberalisering van de postmarkt uit te stellen, omdat Duitsland zijn markt mogelijk niet voldoende openstelt. Deutsche Post wordt wellicht bevoordeeld door vrijstelling van btw en sprak met de vakbonden een minimumloon af zonder andere spelers op de markt bij de onderhandelingen te betrekken.

Per 1 januari 2008 zou het Nederlandse TNT Post het monopolie op het bezorgen van brieven tot 50 gram verliezen. Omdat Sandd al contracten had afgesloten voor het bezorgen van brieven, wilde het toch de markt op en deed het een voorstel aan de staatssecretaris.

Die wees het voorstel af omdat er volgens hem nooit de garantie is gegeven dat de markt per 1 januari zou worden vrijgegeven. De postbezorger had volgens de bewindsman kunnen weten dat liberalisering uitgesteld zou worden wanneer andere Europese markten onvoldoende zouden worden opgesteld. De staatssecretaris bestempelde dat als „ondernemersrisico”.

Als de Eerste Kamer in januari 2008 instemt met de liberalisering en er duidelijkheid is over de situatie in Duitsland verwacht Heemskerk de Tweede Kamer eind februari te kunnen informeren. Als de Kamer dan op korte termijn instemt, kan de postmarkt per 1 april 2008 worden geliberaliseerd. Omdat het vrijgeven van de sector per kwartaal verloopt, is 1 juni de volgende optie.

Heemskerk benadrukte dat hij zich niet laat „gijzelen” door vakbonden of bedrijven. De liberalisering gaat volgens de bewindsman ook door wanneer bijvoorbeeld nog niet alle partijen een sociaal akkoord hebben bereikt. De SP vroeg de staatssecretaris gisteren nadrukkelijk om het uitstel van de liberalisering als een stok tussen de deur te gebruiken in de onderhandeling tussen bedrijven en vakbonden.

Heemskerk: pagina 19