IOC schrapt olympische medailles Marion Jones

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Marion Jones al haar medailles van de Olympische Spelen in Sydney (2000) ontnomen. De Amerikaanse sprintster gaf onlangs toe rond die periode verboden prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt.

Jones won in Sydney vijf medailles, waarvan drie gouden op de 100, 200 en 4x400 meter. Naast die olympische titels veroverde ze ook nog twee bronzen plakken bij het verspringen en de 4x100 meter. In eigen land loopt Jones nog het risico van een celstraf omdat ze eerder gelogen heeft tegenover federale agenten.

De internationale atletiekfederatie IAAF schorste Jones in oktober voor twee jaar na haar ontboezemingen over dopegebruik. De IAAF schrapte tevens haar resultaten sinds september 2000.

Jones heeft overigens haar vijf olympische medailles al keurig ingeleverd bij het IOC. Het dagelijks bestuur van het IOC liet gisteren ook weten dat de Amerikaanse niet welkom is op de Olympische Spelen van Peking, in welke functie dan ook.

Afhankelijk van verdere uitkomsten van het onderzoek naar de Balco-affaire – het laboratorium in de Verenigde Staten dat tal van topsporters van verboden middelen voorzag – kan het IOC nog meer maatregelen tegen Jones nemen. Dat kan zelfs zo ver gaan dat de Amerikaanse in geen enkele functie meer op de Spelen in de toekomst wordt toegelaten.

De voormalige topman van Balco heeft binnenkort een gesprek met Dick Pound, de voorzitter van het wereldantidopingagentschap WADA. Hij zou nog meer informatie hebben over atleten die verboden middelen uit zijn lab hebben gebruikt. Het IOC wacht met de herverdeling van de medailles van Sydney 2000 tot april volgend jaar. Een van de atletes die kans maakt op een medaille is Ekaterina Thanou, die zilver won op de 100 meter. Zij werd tijdens de Spelen van Athene in 2004 geschorst wegens het missen van een dopingcontrole. (ANP)