IOC schrapt Marion Jones uit uitslagen

Marion Jones ruim zeven jaar geleden met de medailles die ze inmiddels weer heeft ingeleverd. Foto AP ** FILE ** American athlete Marion Jones holds up her 5 Olympic medals for track and field events in central Sydney, Australia, in this Oct. 1, 2000 photo. The IOC formally stripped Marion Jones of her five Olympic medals Wednesday Dec. 12, 2007, wiping her name from the record books following her admission that she was a drug cheat. (AP Photo/Adam Butler) Associated Press

De Amerikaanse atlete Marion Jones geldt niet langer als drievoudig olympisch kampioene. Het Internationaal Olympisch Comité schrapte haar wegens doping uit de uitslagen van de Spelen in Sydney (2000).

De 32-jarige Jones gaf twee maanden geleden toe dat ze verboden prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt in de aanloop naar de Zomerspelen in Australië. Het betrof synthetische steroïden, ontwikkeld en geproduceerd in het inmiddels ontmantelde laboratorium van Victor Conte, Balco, in Californië. In Sydney was Jones een van de meest succesvolle deelnemers. Ze won drie gouden en twee bronzen medailles.

De internationale atletiekfederatie IAAF schorste Jones in oktober voor twee jaar na haar ontboezemingen over dopegebruik. De IAAF schrapte tevens haar resultaten sinds september 2000.

Jones heeft overigens haar vijf olympische medailles al ingeleverd bij het IOC. Het dagelijks bestuur van het IOC liet gisteren ook weten dat de Amerikaanse niet welkom is op de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking, in welke functie dan ook.

Het IOC wacht met de herverdeling van de medailles van Sydney 2000 tot april volgend jaar. Een van de atletes die kans maakt op een medaille is Ekaterina Thanou, die zilver won op de 100 meter. Zij werd tijdens de Spelen van Athene in 2004 geschorst wegens het missen van een dopingcontrole.

In de Balco-affaire leek deze week een nieuwe doorbraak te komen toen bekend werd dat Conte gisteren in een gesprek met Dick Pound, voorzitter van het wereldantidopingagentschap WADA, namen zou noemen van sporters die bij hem verboden stimulerende middelen aanschaften. Na afloop van dat gesprek bleek dat hij geen namen had genoemd en dat de aankondiging dat hij dat wel zou doen berustte op een misverstand.

In New York presenteert oud-senator George Mitchell vanavond zijn bevindingen van een onderzoek naar het gebruik van spierversterkende middelen in het Amerikaanse honkbal. Volgens de krant The New York Times worden in het rapport de namen genoemd van ten minste vijftig spelers, van wie sommigen nog actief zijn, The Washington Post houdt het op zeker zestig. Een al langer verdachte speler is Barry Bonds. Tegen de 43-jarige honkballer, die dit jaar met 762 homeruns Hank Aaron voorbijstreefde op de recordlijst, loopt een strafzaak wegens meineed.