Internet Weblog van de dag

Nobelprijs voor Al Gore Former U.S. Vice President Al Gore delivers his acceptance speech for the Nobel Peace Prize during a ceremony in the City Hall in Oslo December 10, 2007. Gore shares the 2007 prize with the Intergovernmental Panel on Climate Change. REUTERS/Ints Kalnins (NORWAY) Nobelprijs voor de Vrede 2007 REUTERS

Bert Metz werkt bij het Milieu- en Natuurplanbureau en was in Oslo voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

„Even snel een net pak aantrekken op Schiphol en door naar Oslo voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan het VN Klimaatpanel IPCC en Al Gore. Ik maak deel uit van de IPCC-delegatie van 25 man. Bijna twintig jaar grondig werk van duizenden wetenschappers krijgt hier erkenning. Tot ieders verdriet kan de eerste voorzitter van IPCC, de Zweed Bert Bolin, die 10 jaar lang inspirerend leiding gaf, door ziekte niet aanwezig zijn. Zijn levenswerk wordt hier geëerd.

Een indrukwekkende plechtigheid in het stadhuis van Oslo. De Indiër Rajendra Pachauri neemt als IPCC-voorzitter de medaille met oorkonde in ontvangst. Met de geldprijs, zo’n half miljoen euro, zal een fonds worden gesticht om jonge wetenschappers en experts uit ontwikkelingslanden de kans te geven intensiever aan het IPCC-werk deel te nemen. Na afloop worden alle IPCC’ers met medaille en oorkonde op de foto gezet. Er is hier en daar kritiek dat IPCC haar wetenschappelijke integriteit op het spel zet door samen met Al Gore de Nobelprijs te accepteren. Gore heeft zich namelijk in zijn film An Inconvenient Truth niet precies gehouden aan de bevindingen van IPCC.”

Lees verder: ‘Al Gore mag overdrijven’ op expertblog nrc.nl/klimaat.