Hogedrukweer

Het rustige decemberweer houdt voorlopig stand. Overdag zal de temperatuur naar zo’n 2 tot 4 graden stijgen, tijdens de nachtelijke uren komt het geregeld tot lichte vorst. Afgelopen nacht en vanochtend vroeg vroor het ook op veel plaatsen. Vliegbasis Leeuwarden meldde tegen zonsopkomst 4 graden onder nul. De lucht was vochtig genoeg om het her en der dicht te laten lopen met mist. Ook vanavond, vannacht en morgenochtend zal verspreid mist gevormd kunnen worden.

Net als vandaag, ligt ook morgen de luchtdruk ruim boven 1040 hPa. De kern van het bijbehorende hogedrukgebied bevindt zich nog steeds zo’n beetje tegen de Deense westkust aan en dat leidt bij ons tot een heel licht noordoostelijk briesje. Vanuit de regio ten noorden van de Wadden lijken enkele brede opklaringen binnen te stromen. Dat betekent dat wolkenvelden en perioden met zon elkaar afwisselen, met in de ochtend verspreid enige mist.

Zaterdag en zondag blijft het hogedrukgebied in de nabijheid van Denemarken liggen. In Nederland houdt dat een oostelijke tot noordoostelijke wind in stand, die geleidelijk iets lijkt aan te trekken. Wolkenvelden, opklaringen en mistgebieden wisselen elkaar af en de instromende lucht wordt wat kouder. Er is dan ook een gerede kans dat het zondagmiddag amper 1 graad boven het vriespunt zal zijn.