Hamburg toont valse krijgers

Joost van der Vaart

Gisteren heeft het Museum voor Volkenkunde in Hamburg de tentoonstelling Macht im Tod - Die Terrakotta-Armee des ersten Kaisers von China gesloten nadat was gebleken dat de getoonde ‘originele’ Chinese terracotta krijgers vervalsingen zijn. Tienduizend bezoekers waren al komen kijken naar de acht soldaten in het museum. Die kunnen nu hun geld terugkrijgen.

Museumdirecteur prof. dr. Wulf Köpke liet eerder deze week al weten dat er „vragen waren gerezen” over de tentoonstelling die gepland was tot 30 september 2008. Köpke stelde tentoonstelling samen met een zakenpartner in Leipzig, de firma Center of Chinese Arts and Culture. Die bood het museum een compleet pakket aan van acht oorspronkelijk geachte (gerestaureerde) terracotta krijgers, twee aardewerken paarden en meer dan zeventig stukken uit Chinese opgravingen van goud, jade, brons en aardewerk.

Het bedrijf in Leipzig bevestigde gisteren dat de acht soldaten geen originelen zijn. Volgens het museum staat echter in het leveringsverdrag dat er wel degelijk acht oorspronkelijke aardewerken krijgers naar Hamburg zouden komen. Advocaten mogen nu uitmaken wie gelijk heeft.

Van de krijgers, de paarden en de overige vondsten had het museum een grote expositie gemaakt, met beeld en geluid en een één op één reconstructie van een deel van het grafveld waar de krijgers zijn aangetroffen.

Het terracotta leger van China’s eerste keizer, Qin Shihuangdi ( 259-210 v. Chr.), behoort tot het beroemdste erfgoed van het land. In de enorme graftombe van de keizer werden rond 1975 bij toeval ruim zevenduizend manshoge aardewerken soldaten in volle wapenuitrusting gevonden inclusief paarden en andere kostbaarheden. Overal in China worden nagemaakte aardewerken krijgers aangeboden, zogenaamd uit des keizers graf. Een goed gelijkende kopie zou bij een bedrijf in Xian, de stad van het opgegraven mausoleum, al voor 1500 yuan (150 euro) te koop zijn.

Het Hamburger Abendblatt meldde deze week dat de in China zorgvuldig gekoesterde terracotta militairen alleen met staatstoestemming en speciale vergunningen over de grens mogen. Peking bleek niets te weten van een tentoonstelling in Hamburg.

    • Joost van der Vaart