Grondwet Pakistan gewijzigd

De Pakistaanse president Pervez Musharraf laat in de grondwet vastleggen dat hij niet vervolgd kan worden voor de maatregelen die hij heeft getroffen tijdens de noodtoestand. Advocaat-generaal Qayyum heeft vandaag bekendgemaakt dat het amendement zal worden doorgevoerd voordat Musharraf zaterdag de noodtoestand opheft en de grondwet weer in werking stelt.

De kans is klein dat de parlementsverkiezingen van 8 januari vrij en eerlijk zullen verlopen, zeggen Pakistaanse waarnemers. Voornaamste struikelblok is de aan Musharraf getrouwe overgangsregering. Doordat de rechterlijke macht tijdens de noodtoestand door intimidatie zo goed als monddood is gemaakt en deze week nieuwe restricties voor de media zijn uitgevaardigd is de Musharraf-gezinde partij PML-Q in het voordeel, zegt het Pakistan Institute of Legislative Development and Transparency.

„De hele opzet is bedoeld om een bepaalde partij te steunen”, denkt ook de secretaris-generaal van het Free and Fair Elections Network. Volgens hem gebruikt de regering het overheidsapparaat om campagne te voeren voor kandidaten van de PML-Q. „Er is geen gelijk speelveld.”

Een woordvoerder van de PML-Q noemt de aantijgingen „lariekoek”. De verkiezingscommissie, buitenlandse waarnemers, het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke media zouden een waarborg zijn voor vrije en eerlijke verkiezingen.

Dinsdag droeg de mediadienst alle Pakistaanse televisiezenders op om te stoppen met live-uitzendingen van „ongefundeerde propaganda tegen Pakistan”. De maatregel is waarschijnlijk gericht tegen de campagnetoespraken van oppositieleiders Bhutto en Sharif. De Pakistaanse vereniging van journalisten vindt dat zo de vrije pers beteugeld wordt.

Vandaag demonstreerden ongeveer duizend juristen in Lahore tegen de noodtoestand, en 800 in Multan. (AP, Reuters)