Gedwongen opname vaak in Limburg

In de provincie Limburg worden psychiatrische patiënten twee keer zo vaak tegen hun wil opgenomen als in Groningen, of Overijssel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg meldt dat in een rapport over dwangopnames in de periode 2002-2006. Het aantal dwangopnames in Nederland is in die periode sterk toegenomen, van 13.296 tot 17.120.

De verschillen tussen provincies, steden en instellingen zijn groot, schrijft de inspectie. Vier provincies, waaronder Limburg, zaten de afgelopen vijf jaar „ver boven” het landelijke gemiddelde van 47 dwangopnames per 10.000 inwoners. Per 10.000 inwoners gaat het in Limburg om 60,6 dwangopnames, tegenover slechts 31,5 in Groningen. Volgens de inspectie kunnen verklaringen voor regionale verschillen worden gezocht „in demografische verschillen” of „verschillen in opnamecapaciteit”. In Limburg wonen bijvoorbeeld relatief veel ouderen.

Een rechter kan op advies van een psychiater iemand gedwongen laten opnemen in een psychiatrische kliniek, als die persoon een gevaar is voor zichzelf of een ander en dat gevaar voortkomt uit die stoornis. Vaak gaat het om schizofrenie en psychoses. Zwervers worden vaker opgenomen.