Française met nieuw gezicht kan weer glimlachen

rotterdam, 13 dec. De nu 38-jarige Française Isabelle Dinoire die twee jaar geleden een gezichtstransplantatie onderging, heeft inmiddels twee afstotingsreacties achter de rug. Wel kon ze na een half jaar haar lippen op elkaar krijgen, en kan ze sinds afgelopen zomer glimlachen met haar nieuwe gezicht. Dat schrijven de chirurgen uit Lyon in een beschrijving van haar voortgang, vandaag in The New England Journal of Medicine. De artsen constateren dat de afstoting van het gezicht een probleem was, hoewel de donor goed gematcht was en de vrouw ook beenmerg van haar donor had ontvangen. De chirurgen zijn meer tevreden over de gevoeligheid van haar huid voor aanraking, warmte en kou. Inmiddels heeft de Française ook weer kracht in haar mondspieren en durft ze weer de straat op. Sindsdien zijn in China en Frankrijk nog twee gedeeltelijke gezichtstransplantaties uitgevoerd. Hoe het met die patiënten gaat, is niet bekend.

Bekijk hoe Dinoire nu praat op nrc.nl / wetenschap