EU bereid om politiemissie naar Kosovo te sturen

De EU-landen verklaren zich bereid een politiemissie te sturen naar Kosovo. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) meldde eerder aan de Tweede Kamer dat Nederland veertig tot zestig mensen kan sturen.

Regeringsleiders spreken deze intentie morgen uit tijdens een Europese top in Brussel.

Het doel van de missie is de politie en douane in Kosovo te begeleiden, met het oog op de verwachte onafhankelijkheid van de Servische provincie.

Volgens de Kosovo-rapporteur van het Europees Parlement, Joost Lagendijk (GroenLinks), is de intentieverklaring van de EU-leiders een signaal aan de VN. „Die zullen de EU waarschijnlijk volgende week vragen de politiemissies daadwerkelijk te sturen.”

Volgens Lagendijk laat het doorgaan van de politiemissie zien dat de Europese Unie een politieke speler is. „Dit probleem speelt zich af in de achtertuin van Europa. De EU toont verantwoordelijkheid door tegen twee heethoofden te zeggen dat ze zich moeten gedragen.”

Maar er is ook een keerzijde, meent Lagendijk. „Zo’n missie is nooit zonder risico. Als de Serven in het noorden van Kosovo zich willen afsplitsen, kan het zijn dat de NAVO-troepenmacht KFOR moet dreigen met geweld. ”

De Europese Unie heeft in de begroting van 2008 175 miljoen uitgetrokken voor de politiemissie in Kosovo. Met andere hulprogramma’s ligt 390 miljoen klaar.

Lees een rapport over Kosovo van de International Crisis Group op nrc.nl/europa