En wat dit in de praktijk betekent

Meer dan ooit gaan Nederlanders naar New York om inkopen te doen.

En dan maar hopen dat de douane niet controleert.

Ze willen niet overkomen als „enorme proleten”, maar vooruit. Ook Colette van Dam en Erik Snijders uit Utrecht hebben even geshopt in New York. Zij had er een medisch congres en hij mocht mee „als bagage”. Tussendoor was er nog tijd voor een bezoek aan de nieuwe Apple Store op Fifth Avenue.

„Ik heb een een iPod Nano gekocht”, vertelt Van Dam in aankomsthal 3 van Schiphol, gisterochtend vroeg. „Met zo’n running-ding van Nike erbij dat meet hoe hard je loopt en zo.” Koopje?

Hij: „199 dollar.”

Zij: „Ik weet het niet meer. Hij kostte hetzelfde in dollars als hier in euro’s.”

Hij: „Ja, 199 dollar.”

De Verenigde Staten zijn een winkelparadijs voor Nederlandse toeristen. Voor 1 euro koop je momenteel zo’n 1,47 dollar en dat trekt. De iPod van Colette van Dam bijvoorbeeld is ruim 40 procent goedkoper in de VS dan in Nederland. Nu met de Christmas Sale heb je je retourtje New York ‘er zo uit’, zou je bijna denken. Zeker als je door de douane weet te glippen.

„We controleren op basis van risicoanalyse van drugs, namaak en fiscaliteiten”, zegt douane-woordvoerder Kees Nanninga. En een voordelige dollarkoers is geen reden voor extra controle. Binnenkort mag je tot 430 euro aan artikelen belastingvrij invoeren, nu is de grens nog 175 euro. Nanninga: „Daarboven moet je aangifte doen en ga je btw en soms douaneheffing betalen.”

Voor een mobiele telefoon of een fles parfum betaal je 19 procent btw. Voor een iPod komt daar 2 procent douaneheffing bij en voor spijkerbroeken zelfs 12 procent. Smokkel en shoppen gaan vaak samen. De bekendste smoezen die Nanninga kent (en die niet afdoende zijn): ‘ik wist niet dat er een 175 euro-grens was’, ‘ik ben het bonnetje kwijt’ en ‘het is voor een ander’.

Op reizigers uit de VS lijkt de douane extra alert. „Uit New York? In de Apple Store geweest? Dat is het eerste dat ze vragen”, zegt ‘Susan’, een vakgenoot van Van Dam die dezelfde vlucht terug heeft genomen. Ze geeft liever geen achternaam, net als de keurige anesthesisten met uitpuilende tassen waar ze tussen staat – naar verluidt de échte shoppers van het congres.

Zelf is Susan ook gecontroleerd door de douane. „Alleen omdat ik deze twee ‘waveboards’ voor onze kinderen bij me had.” „Je mag maar voor 175 euro invoeren, dus we verdelen de dozen”, zegt er één. „En daar zaten weer kleren bij gepropt”, zegt een ander. „Maar we hebben wel eerst alle prijsjes en bonnetjes weggegooid. Ha ha.”

Overigens viel het op hoe druk het was in New York en dat het „wemelde van de Europeanen”. „Voor Abercrombi & Fitch, een kledingzaak op de hoek van Fifth Avenue en 56th Street, stond buiten een rij van een half uur”, zegt iemand. Susan: „En die man van de Uggs-winkel zei: ‘we hebben heel Engeland bediend.”

Arno Dirkx uit Zandvoort en Daniëlle Berens uit Nijmegen hebben in New York allebei een digitale camera gekocht. Dirkx was voorbereid. „Ik heb eerst wat prijzen vergeleken. Het is een kleine Sony, zeven megapixel. De goedkoopste in Nederland kon ik via internet kopen voor 289 euro. Ik heb hem nu voor 195 dollar. Ja, dat scheelt.”

Evelien Aendekerk en Colin Dixon komen terug van werk voor de anti-aidscampagne Dance4Life in Atlanta, Georgia. „We zijn naar de Phipps Mall geweest, een heel sjiek winkelcentrum”, vertelt zij. En hij: „Ik heb een grote fles Pure Poison van Dior gekocht. En zij T-shirts. Eén van Sex and the City en één met de tekst ‘shopping is my cardio’.”

Koopjeskampioen is Karin Kuijpers uit Rotterdam. De freelance journaliste was twee dagen in New York voor een interview met Tommy Hilfiger. Tijd genoeg om ook even langs de beruchte Apple Store te gaan. „Je wordt er hebberig van”, zegt Kuijpers. „Ik heb eerst een laptop gekocht. En daarna nog een computer. Enórm impulsief.”

Op het aankoopbedrag van zo’n 2.500 dollar heeft Kuijpers 1.000 dollar ‘bespaard’, schat ze. Zonder aangifte te doen, en zonder controle. „Alleen de computer paste niet in mijn koffer. Die heb ik via UPS voor 500 dollar naar Nederland verzonden. Daar zeiden ze dat er Nederlanders zijn die twintig iPhones tegelijkertijd naar huis versturen. Het is big business.”