Debat over initiatief burgers over vee

De Tweede Kamer heeft vanmorgen voor het eerst gedebatteerd over een burgerinitiatief. Het betreft het initiatief Stop Fout Vlees van Milieudefensie, dat een einde wil maken aan de intensieve veehouderij waarbij varkens en kippen permanent binnenshuis worden gehouden en worden gevoerd met geïmporteerd voer. Ruim 100.000 mensen tekenden een jaar geleden het initiatief.

„Wij hebben geen burgerinitiatief nodig”, zei Kamerlid Ger Koopmans (CDA) vanmorgen bij het debat. Koopmans heeft zich ontpopt als de grootste tegenstander van het voorstel.

De gemoederen raakten bij tijd en wijle ernstig verhit vanmorgen. „De veehouderij is vastgelopen in de eigen stront”, stelde Krista van Velzen (SP). Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vroeg Koopmans of dat wellicht in zijn tuin mocht worden gedeponeerd.

Voorstanders van het burgerinitiatief willen een extensieve, diervriendelijke veehouderij. De grenzen van Europa moeten dicht, meende Van Velzen, voor goedkoop vlees uit landen als Brazilië. Koopmans wil juist „ruimte voor ondernemers die grotere bedrijven willen”.

„Wat is er nou precies ‘fout’?” vroeg Bas van der Vlies (SGP) zich af. Het gedrag van de consument, meent hij, want die kiest voor goedkoop vlees.