De pratende bijen zijn soms leuker voor de ouders

Bee Movie. Regie: Simon J. Smith en Steve Hickner. Met de stemmen van: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, John Goodman (originele versie); Jeroen van Konigsbrugge, Thekla Reuten, Joris Lutz, Jack Wouterse (Nederlandse versie). In: 180 bioscopen. **** Bee Movie (2007) Scene uit film

Bee Movie.

Regie: Simon J. Smith en Steve Hickner. Met de stemmen van: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, John Goodman (originele versie); Jeroen van Konigsbrugge, Thekla Reuten, Joris Lutz, Jack Wouterse (Nederlandse versie). In: 180 bioscopen. ****

‘Born to bee wild’ staat op het affiche van Bee Movie, de door komiek Jerry Seinfeld geschreven animatiefilm. Hij sprak ook de stem van Barry B in. Benson, de bij die meer van het leven wil dan slechts een radertje te zijn in de strak georganiseerde bijenkorf. De sympathieke durfal krijgt het voor elkaar buiten de korf te geraken en vriendschap te sluiten met de vrouw die hem van een wisse dood redt. Als hij er achter komt dat de productie van honing grotendeels terechtkomt in grote supermarkten, klaagt hij de mensheid aan voor het stelen van hun bijenhoning.

Bee Movie volgt eerdere DreamWorks-animatiesuccessen als Shrek en Shark Tale die zowel voor volwassenen als kinderen bestemd waren. Veel grappen gaan hoog over de hoofden van kinderen heen. Als Benson tegen zijn ouders zegt dat hij een meisje heeft ontmoet, vragen ze ‘was she beeish?’, waarop hij antwoordt: ‘she’s not a wasp’ – een moeilijk vertaalbaar grapje met racistische ondertonen.

Ook de cameo’s van Sting, wiens naam een belediging is voor de bijen, Larry King en Ray Liotta zijn leuker voor de ouders dan voor hun kinderen. Maar die zullen weer gecharmeerd zijn van de antropomorfische kwaliteiten van de pratende bijen en de niet onaardig geanimeerde scènes, zoals de tocht die Barry maakt dwars door New York van zijn korf naar Central Park en de lieve ontmoetingen tussen Benson en Vanessa. Hun intersoortelijke vriendschap is zeer charmant.