China weert films uit VS

China houdt opnieuw de invoer van Amerikaanse films tegen. Sinds drie maanden is er geen nieuwe Hollywoodproductie in de Chinese bioscopen verschenen. De Amerikaanse minister van Handel Carlos Gutierrez heeft vandaag tegen dit verbod geprotesteerd bij de Chinese vice-premier, mevrouw Wu Yi.

Het weerwoord van de „ijzeren dame” van China luidde dat China „zich erg ongemakkelijk voelt” bij de klachten die de VS „voortdurend” indienen bij de Wereldhandelsorganisatie over Chinese schendingen van intellectuele eigendommen.

Tijdens de jaarlijkse Strategische Economische Dialoog, die dit keer in een nagemaakt Ming-paleisje werd gehouden, hebben de Amerikaanse minister en de speciale handelsgezant Schwab vergeefs gepoogd ‘Hollywood’ te helpen met een pleidooi voor een open markt. Volgens Wu Yi wordt opgetreden tegen vervalsingen van Amerikaanse films, muziek en computersoftware.

Zowel de invoerstop als het Chinese optreden tegen vervalsingen lijkt overigens geen directe invloed te hebben op de beschikbaarheid van Amerikaanse of Europese films, tv-series en muziek. In Shanghai is op elke straathoek het volledige Amerikaanse, Britse en Italiaanse aanbod te koop. Wie bijvoorbeeld het volledige werk van Martin Scorsese, alle seizoenen van CSI Miami, CSI, Spooks, Law & Order, alle jaargangen van The Sopranos en West Wing aanschaft, hoeft in totaal niet meer dan 100 euro kwijt te zijn.

Feit is dat de gewone bioscoop en de legale versies van Amerikaanse en Europese films en series voor de doorsnee Chinees veel te duur zijn. Volgens Chinese media is de enige remedie tegen vervalsingen een drastische prijsverlaging naar 1 of 0,50 euro per film. Hoewel de kwaliteit doorgaans redelijk tot goed is, moet wel rekening worden gehouden met ongerechtigheden. Op de in Shanghai beschikbare dvd van Lions for Lambs met Tom Cruise en Meryl Streep in hoofdrollen wordt op de achtergrond gekucht en in het Russisch gefluisterd.

Voor de VS is de invoerstop van legale films een voorbeeld van de ontoegankelijkheid voor Amerikaanse producten in China. Het Amerikaanse handelstekort met China steeg in een maand met 17,1 miljard euro naar 175 miljard euro op jaarbasis. Dat heeft niet alleen te maken met de zwakke Chinese munt, maar volgens minister Gutierrez ook met handelsrestricties.