Centrale banken grijpen weer in om crisis

Vijf van de belangrijkste centrale banken grijpen gezamenlijk in om de internationale kredietcrisis te bestrijden. Zij stellen tientallen miljarden dollars ter beschikking aan de banksector, waarbij de eisen voor onderpand dat banken in ruil geven, sterk worden verlaagd.

Dit hebben de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB), Bank of England, en de centrale banken van Canada en Zwitserland gisteren bekendgemaakt. De gezamenlijke actie is de eerste sinds de terreuraanslagen in de VS van 11 september 2001. De geldkrapte bij banken is het gevolg van onderling vertrouwensverlies. Banken lenen elkaar hun tijdelijke geldoverschotten gewoonlijk uit , uitgaand van elkaars kredietwaardigheid.

Dit jaar bleek dat met name Amerikaanse hypotheken, die massaal waren gebundeld en doorverkocht als verhandelbare effecten, veel minder waard kunnen zijn dan gedacht. Banken zijn nu erg terughoudend elkaar te lenen, omdat nog steeds onduidelijk is wie welke verliezen leed. Dat komt ook door de enorme complexiteit van de betrokken effecten, die het lastig maakt de waarde te bepalen.

De zorg is dat banken zoveel geld kwijt zijn aan financiering van eigen beleggingen dat minder overblijft voor krediet aan burgers en bedrijven. Zo’n ‘kredietkrimp’ kan de economie fors schaden. In de VS en in Europa hebben de centrale banken al extra geld in de interbancaire markt gepompt, en met name in de VS is de officiële rente al flink verlaagd.

De nieuwe maatregelen behelzen onder meer een extra bedrag van in aanvang 20 miljard dollar in de VS, en vrije toegang van de ECB tot dollars van de Fed om die naar Europese banken door te doorsluizen. Europese banken kregen steeds minder dollars op de Amerikaanse markt, omdat daar het geldprobleem waarschijnlijk het grootst is. Een acuut probleem was dat veel banken weigerden elkaar geld te lenen tot in het nieuwe jaar. Het hoeft niet bekend te worden welke bank hoeveel geld krijgt. Dit moet de angst van banken voor reputatieverlies wegnemen.

Reddingsactie: pagina 17