Brazilië wil Bolivia uit greep Chávez halen

brasilia. De Braziliaanse president Lula da Silva heeft Bolivia grootschalige investeringen toegezegd in een poging Bolivia aan de invloed van Venezuela te onttrekken. Ook wil hij de aanvoer van Boliviaans gas, waarvan Brazilië afhankelijk is, veiligstellen. Bronnen bij de Braziliaanse overheid zeggen dat Lula da Silva zondag tijdens zijn bezoek aan Bolivia een investering gaat aankondigen van 1,5 miljard dollar. Ooit beschouwde Morales de linkse Lula als ”zijn grote broer”, maar hij wendde zich al gauw tot de veel linksere Venezolaanse president Hugo Chávez. Lula en Chávez vochten jarenlang om invloed in Latijns-Amerika. Chávez had die slag in zijn voordeel beslecht. Nadat Chávez anderhalve week geleden het referendum over een grondwetswijzing verloor, is zijn populariteit in de regio tanende.