Bos: excessen investeerders niet afstraffen

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) is „zeer gemotiveerd” om schadelijk gedrag van moderne investeerders aan te pakken. Maar de minister voelt vooralsnog niets voor maatregelen om kwalijk gedrag af te straffen, aangezien dit het vestigingsklimaat zou kunnen benadelen.

Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over moderne investeerders zoals hedgefondsen en private-equityinvesteerders, die vooral buiten de beurs bedrijven financieren. De minister waarschuwde er wel voor het debat over dit type investeerders genuanceerd te voeren. Excessen zijn onwenselijk, maar het gaat om slechts een paar procent van de gevallen, was de minister gebleken uit onderzoek dat hij door de Erasmus Universiteit had laten verrichten.

Het overgrote deel van de activiteiten van deze investeerders heeft volgens Bos wel degelijk tot „waardecreatie” geleid. „We moeten uitkijken dat we niet te grof hakken. Realiseer wel wat de maatregelen voor het vestigingsklimaat betekenen”, zei de minister in reactie op SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die het oneens was met Bos. Het betreft hier geen incidenten, maar de financieringsconstructies van activistische aandeelhouders wijzen volgens Irrgang juist op een trend.

De Kamer had om het debat gevraagd naar aanleiding van onrust, die eerder dit jaar was ontstaan over het optreden van hedgefondsen en private-equityinvesteerders bij bedrijven als Stork, PCM en ABN Amro. Bij PCM Uitgevers (uitgever van NRC Handelsblad) sprongen vooral de financieringsconstructies in het oog. De Britse investeerder Apax nam het concern over, financierde de koop hoofdzakelijk met geleend geld en stapte er na drie jaar weer uit. PCM bleef achter met een explosieve schuld, een uitgehold vermogen en vertienvoudiging van de rentelasten.

Omdat investeerders de verliezen fiscaal kunnen afschrijven, loopt de staat door dergelijke overnameconstructies 0,5 miljard euro aan inkomsten mis, blijkt uit onderzoek van deze krant. Bos had de fiscale consequenties van dergelijke constructies niet laten onderzoeken. Wel zei hij de Kamer toe te bekijken wat aan misbruik van dergelijke fiscale regelingen kan worden gedaan.

Lees over investeerders op nrc.nl/private_equity