Bacterie maakt nanobuisjes

Rotterdam. Bacteriën kunnen zeer dunne draden produceren waarvan de geleidende eigenschappen onder invloed van licht veranderen. Dat hebben ingenieurs van de universiteit van Californië in de Amerikaanse stad Riverside ontdek. Ze publiceerden hun vondst vrijdag online in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het team ontdekte dat de bacterie Shewanella arseen en zwaveloxide kan omzetten in buisvormige moleculen die bestaan uit arseensulfide. Die moleculen vormen een netwerk van nanobuisjes rond de cel. De buisjes zijn 20 tot 100 nanometer in diameter en gemiddeld 30.000 nanometer lang. Een nanometer is een miljoenste millimeter. Hoe de bacterie de buisjes maakt is onduidelijk; het lijkt erop dat hij polysachariden uitscheidt die dienen als mal voor de nanobuisjes. De Amerikaanse wetenschappers merken op dat het nog nuttiger zou zijn als een bacterie nanobuisjes van bijvoorbeeld cadmiumsulfide zou kunnen maken, een halfgeleidend materiaal met eigenschappen die superieur zijn aan die van arseensulfide.