B-ploeg Inter is PSV in alles de baas

PSV 0 Internazionale 1

Ruststand 0-0. 64. Cruz 0-1. Scheidsrechter: Merk (Dui). Toeschouwers: 35.000. Rode kaart: 28. Mendez (PSV)

Tamelijk roemloos heeft PSV voor dit seizoen afscheid genomen van de Champions League. De nederlaag gisteravond tegen Internazionale was de derde in de groepsfase. Alleen in de duels met CSKA Moskou en thuis tegen Fenerbahçe wist de landskampioen punten te vergaren. Niettemin ontvangt PSV voor het tweede jaar op rij ook het volledige Nederlandse bedrag aan televisiegeld, goed voor twintig miljoen. Als Ajax zich had weten te plaatsen voor de groepsfase, was de helft van dat geld naar de Amsterdamse club gedaan. Nu houdt PSV in totaal dertig miljoen euro over aan de Champions League. Sportief gezien luidt de conclusie dat de Brabantse club in twee jaar tijd van een internationale topper is afgezakt naar een Europese middenmoter.

In 2005 bereikte PSV nog de halve finales van de Champions League en scheelde het in de halve finale tegen AC Milan weinig of het had zelfs de finale bereikt. Een jaar later werd in elk geval de groepsfase overleefd, maar bleek in de eerste knock-outronde Olympique Lyon te sterk. Mede doordat de Braziliaanse verdediger Alex tegen alle verwachtingen in nog een jaar langer in Eindhoven bleef, bereikte PSV, na Arsenal te hebben verslagen de kwartfinales. Daarin vormde Liverpool een te grote hindernis.

Dit seizoen versterkte PSV zich met een 33-jarige reserve van Ajax (Kenneth Perez) en een pinchhitter van AZ (Danny Koevermans). Hoe waardevol deze spelers ook zijn, ze hebben hun beperkingen en kunnen internationaal het kwaliteitsverlies niet compenseren.

Aan de Europese top gelden andere normen en ook budgetten. Daarvan is Inter een belangrijke exponent. De club uit Milaan had in voetbaljaargang 2005-2006 een omzet van 206 miljoen euro. Ter vergelijking: PSV kwam vorig seizoen dankzij de inkomsten van de Champions League aan tachtig miljoen euro. Het al geplaatste Inter miste gisteravond tien spelers. Zo waren Patrick Vieira, Luis Figo, Olivier Dacourt en Dejan Stankovic geblesseerd. Trainer Roberto Mancini kon ook niet beschikken over de geschorste Nicolas Burdisso, Samuel en Zlatan Ibrahimovic. En nog was de koploper van de Italiaanse Serie A in technisch en tactisch opzicht PSV de baas.

Inter had de laatste training in eigen land afgewerkt en was pas dinsdagavond naar Nederland gevlogen. Dat de ploeg de wedstrijd niet al te serieus nam, bleek ook uit de tactiek. Tegen zijn gewoonte in stelde Mancini drie aanvallers op: David Suazo, Julio Cruz en Hernan Crespo. Daardoor kwam oud-Feyenoorder Cruz op de flank terecht. Cristian Chivu, bij Ajax centrale verdediger, fungeerde als rechtshalf.

Het deed er allemaal weinig toe. Het verschil in positiespel, balaanname en inspeelsnelheid tussen PSV en Inter was groot. Twee momenten waren beslissend. In beide gevallen werd een goede verdediger als Alex gemist. Na een klein half uur stormden de centrale verdedigers Carlos Salcido en Alcides zonder overleg over de middenlijn richting het Milanese doel. Ze hadden niet in de gaten dat Crespo en Suazo in hun rug positie kozen en werden volledig verrast door een trap naar voren van Marco Materazzi. Alleen Edison Mendez kon het duo volgen. Uit vrees dat Suazo zou scoren legde hij de voetballer uit Honduras neer voor het strafschopgebied. Mendez moest met een rode kaart vertrekken, waardoor PSV met tien man voor een hopeloze opgave kwam. Twintig minuten na rust kwam ook de onvermijdelijke tegentreffer. Suazo passeerde voor het doel de aanstormende Salcido, omzeilde ook Timmy Simons en liet Cruz de bal in het doel tikken. Het was de winnende treffer die bij de geduldige Italiaanse topploegen altijd wordt verwacht. Koel vielen de Inter-spelers in elkaars armen.

Interim-trainer Jan Wouters leek niet onder de indruk en putte zelfs nog moed uit de kansloze vertoning. „We bleven met tien spelers aardig overeind en dat geeft vertrouwen”, meende de oud-international. „In de slotfase (toen Perez het veld had betreden, red.) kregen we zelfs nog kansen. Tegen deze ploeg was het met elf spelers al moeilijk geweest om te winnen. Inter werkt met een veel hoger budget dan PSV. In Nederland verkopen we bovendien al onze goede spelers aan buitenlandse clubs. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.” Ook de uitschakeling in de Champions League bagatelliseerde Wouters. „Dat is geen schande. Alle vier ploegen in onze poule waren landskampioen. Je hoopt dat je tegen elk team punten pakt, maar je weet dat het mis kan gaan.”

Op de organisatie van de verdediging was volgens Wouters weinig aan te merken. Daar dacht de jonge rechtsback Dirk Marcellis toch anders over. „De organisatie van onze verdediging was niet goed. Dat mag niet meer voorkomen. We hadden een heel andere wedstrijd kunnen spelen.” Wat rest voor PSV is het UEFA-Cuptoernooi, waarvoor volgende week vrijdag wordt geloot.