2 Hoorcollege

Psychologie in de rechtszaal

Adviesprijs cd’s: 49,95 euro; mp3: 39,90 euro

Zeker in de winter moet je als filerijder altijd een voorraad nuttige cd’s in de auto hebben liggen. Een goede keuze zijn de hoorcolleges van Home Academy. Nog wel te duur, maar vaak interessant en meestal ook goed verteld. Leerzaam zijn bijvoorbeeld de zeven cd’s van de Leids/Utrechtse hoogleraar Willem Albert Wagenaar. Het is onthutsend om te horen hoe feilbaar en manipuleerbaar het geheugen is. En hoe groot de gevolgen kunnen zijn in de rechtszaal: daders worden wel herkend door een getuige, maar niet omdat ze de dader zijn. En verdachten gaan na urenlange verhoren – met steeds kleine suggesties – denken dat ze inderdaad iets met de misdaad te maken hebben gehad. Hoogleraar Wagenaar gebruikt bekende zaken, zoals de Puttense moordzaak, om zijn stellingen te onderbouwen. (RO)