Wyclef Jean: de enige Fugee die nog meetelt

Wyclef Jean foto Mark Mainz/Getty Images ****-

CD hiphop

Wyclef Jean: Carnival Vol. II – Memoirs of an Immigrant

Ooit was de teneur dat de twee mannelijke rappers van de wereldwijd succesvolle rapgroep Fugees in hun handen mochten knijpen dat ze met Lauryn Hill samenwerkten, de talentvolle zangeres en rapster van de groep.

Inmiddels zijn de bakens verzet. Hoewel rapper Pras van de Fugees inderdaad niet meer dan opvulling was, is juist die andere rapper, Wyclef Jean, de enige Fugee die na 1998 muzikaal van betekenis is gebleven.

Tien jaar na zijn debuut is dit Wyclefs zesde soloalbum en daarnaast produceerde hij wereldhits voor sterren als Carlos Santana (Maria Maria), en Shakira (Hips Don’t Lie). Hij is ook op dit album geen briljante rapper, maar de composities die hij met vaste partner Jerry ‘Wonda’ Duplessis maakt, zijn muzikaal vaak ijzersterk. Ze smelten uiteenlopende muzikale stijlen samen tot een zinderende soundtrack voor een zomerse dag. Van ontspannen luisterliedjes met gitaar en warme zangstem tot opzwepende tropische dansmuziek voor wanneer de zon langzaam in de zee zakt.

Er is een ingetogen luisterliedje samen met Paul Simon en een dito liedje waarop Wyclef Norah Jones op gitaar begeleidt. Maar ook een broeierige carnavalsmix van dancehall, reggaeton en samba, een pittig Bollywood-deuntje met aanzwellende violen, een nummer met Akon en zijn onvermijdelijke vocoder en een met ontspannen gitaargetokkel, waarop de normaal door vette bassen omlijste luie rapstijl van hiphopmiljonair T.I. sterk aan kracht wint.