WTO-onderzoek landbouwsteun VS

Genève, 12 dec. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) staat op het punt onderzoek te beginnen naar Amerikaanse landbouwsubsidies. Tegelijkertijd sneuvelde in de Amerikaanse Senaat gisteren een poging om te korten op landbouwsubsidies. Canada en Brazilië stellen dat de Amerikaanse subsidies in strijd zijn met internationale regels en hebben de WTO om een onderzoek gevraagd. De VS hebben dit aanvankelijk tegen kunnen houden, maar aangezien partijen nog steeds niet tot een vergelijk zijn gekomen zal maandag automatisch een onderzoekscommissie worden geïnstalleerd. De Senaat behandelt intussen een nieuwe farmbill waarin voor 286 miljard dollar (195 miljard euro) aan subsidies voor de komende vijf jaar is vastgelegd. Nu de prijzen voor agrarische producten hoog zijn, streeft de Senaat naar vermindering van de subsidies.