‘VS springen niet bij in Afghanistan’

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates vindt dat andere NAVO-landen dan de Verenigde Staten het troepentekort van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in Afghanistan moeten aanvullen. Dat heeft hij gisteren gezegd tijdens een zitting van de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden.

„Ik ben niet van plan om de NAVO op dit punt uit de problemen te helpen”, aldus Gates, die het tekort deze week in Schotland bespreekt met de ministers van Defensie van andere NAVO-landen die militair aanwezig zijn in Zuid-Afghanistan. Momenteel zijn 26.000 Amerikanen gelegerd in Afghanistan, van wie de helft bij ISAF en de overigen bij de antiterreurmissie Enduring Freedom.

De VS kunnen dat aantal niet uitbreiden omdat zij hun handen vol hebben aan de oorlog in Irak, verklaarde de voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven gisteren tijdens de zitting. „In Afghanistan doen we wat we kunnen. In Irak doen we wat we moeten”, aldus admiraal Mike Mullen. Gates erkende dat onder de Afghanen de steun voor de Talibaan groeit.

De minister uitte forse kritiek op het Amerikaanse opiumbeleid in Afghanistan. „Ik maak me ernstige zorgen [..] omdat ik denk dat we niet echt een strategie hebben”, aldus Gates. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst en het Witte Huis zijn voorstander van papaververnietiging door besproeiing vanuit de lucht, terwijl het Pentagon en de CIA het met de Afghaanse regering eens zijn dat die strategie negatief zal uitpakken. „Als we iemands oogst vernietigen, kunnen we beter zaden voor alternatieve gewassen meenemen, wat geld en een manier om het gewas naar de markt te brengen, anders hebben we slechts weer iemand voor de Talibaan gerekruteerd”, zei Gates. (AP, Reuters)