Vrouw weer vrij na arrest om abortus

De 24-jarige vrouw die de afgelopen weken vast zat op verdenking van het laten plegen van een illegale abortus, komt voorlopig vrij. Wel blijft ze verdachte. Ze pleegde haar abortus na 27 weken zwangerschap.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vanmiddag bekendgemaakt. In Nederland is 24 weken de wettelijke grens voor het plegen van een abortus. Gisteren pleitte vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves nog voor vrijlating van de vrouw. Ook haar advocaat had bezwaar aangetekend tegen het voorarrest. De zaak heeft tot veel ophef geleid.

Volgens justitie is er „geen dringend onderzoeksbelang” meer om de vrouw langer in voorarrest te houden. Aanvankelijk vreesde het OM voor de gezondheid van de vrouw, maar die blijkt „niet in gevaar” te zijn. Het motief voor de late abortus is nog onbekend. Tot nu toe hield justitie rekening met de mogelijkheid dat de vrouw zich „onder dwang of druk genoodzaakt voelde om zich te laten aborteren”. Ook werd bekeken of anderen haar hebben geholpen.

De vrouw moet zich beschikbaar houden voor de politie en mag Nederland niet verlaten. Officieel wordt de vrouw verdacht van moord op haar ongeboren kind of kindermoord. Daarmee loopt ze het risico op levenslang.

De vrouw liet de abortus op 7 november plegen in de Spaanse abortuskliniek Ginemedex in Barcelona. In Spanje ligt de wettelijke grens voor het plegen van een abortus op 22 weken, maar er is geen wettelijke grens voor vrouwen die in lichamelijke of psychische nood verkeren. Voor een verklaring van psychische nood is wel een officiële verklaring nodig van een psychiater. Justitie onderzoekt nog „de precieze uitleg van de toepasselijke Spaanse wetsartikelen”. Om de vrouw te kunnen vervolgen, moet ze zowel in Nederland als in Spanje strafbaar zijn.

De Spaanse justitie onderzocht al diverse abortusklinieken in Barcelona. Het onderzoek van de Nederlandse justitie houdt hiermee geen verband, aldus het OM.

Lees een artikel met reacties op de arrestatie op nrc.nl/binnenland