Top Ceteco moet betalen voor het faillissement

Bestuurders, commissarissen en grootaandeelhouder Hagemeyer van Ceteco moeten schadevergoeding betalen voor het faillissement van het handelshuis in 1999.

Dat heeft de rechtbank van Utrecht vanmorgen bepaald. Het komt niet vaak voor dat een rechter bestuurders en toezichthouders bij een bedrijf persoonlijk laat opdraaien voor de schade bij een faillissement. De omvang van het schadebedrag heeft de rechtbank nog niet vastgesteld, wel moeten de partijen een voorschot van 50 miljoen euro betalen.

Ceteco groeide snel in de jaren negentig door de aankoop van elektronicawinkels in Latijns Amerika. Deze verkochten televisies en koelkasten aan armlastige Zuid-Amerikanen. Het concern ging ten onder toen deze niet aan hun schuldverplichtingen konden voldoen. Om schadevergoeding toe te wijzen, moeten de curatoren bewijzen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. „Dat is meer dan zwak bestuur”, legt curator Louis Deterink uit die onder meer bekend is van de faillissementen van Fokker en DAF, maar in deze zaak niet is betrokken.

De rechtbank vindt dat er bij Ceteco sprake was van onbehoorlijk bestuur omdat bestuurders, commissarissen en de grootaandeelhouder besloten door te zetten met een agressieve groeistrategie, terwijl de omzetten terugviele, de schuldenlast opliep en de organisatie onbestuurbaar werd.

Een eerdere zaak waarbij bestuurders en commissarissen wel persoonlijk aansprakelijk zijn gesteld, is bij het faillissement van de Tilburgsche Hypotheekbank begin jaren tachtig. Verder is bij een aantal faillissementen een schikking getroffen, zoals bij verzekeraar Vie d’Or.

De bestuurders en commissarisen van Ceteco zullen niet in hun eigen portemonnee worden getroffen, omdat Hagemeyer een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor ze heeft afgesloten.

Het Ceteco-faillissement kreeg grote bekendheid doordat aan het licht kwam dat de provincie Zuid-Holland in het geheim bankierde en geld had geleend aan het handelshuis. Door het bankroet verloor de provincie miljoenen.

Bestuurders:pagina 15

Lees de uitspraak van de rechtbank in Utrecht op nrc.nl/economie