Televisie Film van de dag

Scène uit Trainspotting, over het junkiebestaan in Edinburgh (Danny Boyle, 1996, GB). Trainspotting Year: 1996 Director: Danny Boyle Ewan McGregor Based upon Irvine Welsh's book PHOTOS12

Trainspotting. De film naar Irving Welsh’ cultboek werd zelf ook een moderne klassieker, een niet-moraliserende en bij vlagen geestige en behoorlijk surrealistische film over drugsgebruik in het Schotse Edinburgh. Binnen een half uur zijn we ondergedompeld in de groezelige details en de absurde logica van het junkiebestaan van hoofdrolspeler Renton (Ewan McGregor). Renton leeft met zijn lotgenoten Spud, Sick Boy en Allison in een onttakeld appartement. Hij verdeelt zijn tijd tussen scoren, in kroegen hangen en nutteloze kennis verzamelen en uitwisselen met zijn vrienden (het ‘treinspotten’ uit de titel). De flash van een dosis heroïne, legt hij uit, is mooier dan duizend keer je beste orgasme. Dan moeten er nog heel wat grappige én grimmige scènes komen in een film die je door z’n inventieve en overrompelende stijl meesleurt. (Danny Boyle, 1996, GB), België 2, 20.50-22.20u.André Waardenburg

    • André Waardenburg