Roze wolk

Een Nederlandse vrouw zit in voorlopige hechtenis voor een zeer late abortus, uitgevoerd in Spanje. Het was uiteraard de EO die het verhaal opsnorde.

Goede oude EO, die sinds de regeringstoetreding van de ChristenUnie naarstig speurt naar extreme abortussen om de discussie open te beuken. Waarom moeten wij in Nederland over de abortuswetgeving discussiëren, als bovengenoemde vrouw deze late abortus hier blijkbaar niet kon krijgen? Waarom rommelen aan een goed functionerende praktijk?

Nederland verkeert in een idealistische storm, een woest op elkaar knallen van mensen die allemaal met hun hoofd in een wolk lopen. Een roze wolk die het hoofd laat zien hoe alles zou moeten zijn, en het hoofd verblindt voor hoe het werkelijk is. In die botsingen sneuvelen maatschappelijke praktijken die weliswaar geen ideale wereld creëren, maar wel een gebalanceerde omgang hebben gevonden met de complexe werkelijkheid.

In gematigde tijden toont fanatiek idealisme zijn keerzijde: het negeert de echte wereld volledig, op zoek naar extreme voorbeelden die de wenselijkheid van het ideaal benadrukken. In sommige roze wolken bestaat er voor elk ongewenst kind een warm gezin.

Bovendien worden alle kinderen geboren als lieverds. In de echte wereld daarentegen denken meisjes van zestien dat ‘een kindje’ al hun problemen zou oplossen, en hebben er drie dagen na de verwekking alweer spijt van. In de echte wereld kan een zwangerschap uitzonderlijk ongelegen komen.

In de echte wereld willen oude en zieke mensen graag waardig een punt achter hun leven zetten. Worden mensen in het verkeerde lijf geboren. Gaan vrouwen vreemd, gaan getrouwde mannen naar de hoeren, en vrijen ongetrouwde meisjes met een hoofddoek ook. Zelfs de grootste roze wolk verbergt een echt mensenhoofd, dat op een dag in een moreel lastig parket kan komen.

Het is dus verstandig om wetten te maken op basis van wat mensen echt doen, niet op wat je zou willen dat ze deden. Alleen een fanaat gelooft niet in zacht heelmeesterschap of tweede kansen.

Merel Boers

Freelance journalist en historica.