Rente in de VS voor de derde keer verlaagd

Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief is voor de derde keer in de afgelopen drie maanden verlaagd. Het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, verlaagde de rente gisteren wegens de „verheviging” van de malaise op de huizenmarkt en de „verslechtering van de omstandigheden op de financiële markten”.

Analisten en beleggers hadden deze renteverlaging voorspeld. Desondanks daalden de belangrijkste beursgraadmeters Dow Jones en Nasdaq elk met ruim 2 procent na het nieuws dat de centrale bank het somber inziet voor de nabije toekomst van de Amerikaanse economie.

De Fed verlaagde de rente met 0,25 procentpunt tot 4,25 procent. Dit is het rentetarief dat voor banken geldt wanneer ze direct van de Federal Reserve lenen. Door het verlagen van de rente maakt de centrale bank lenen goedkoper, wat de economische groei moet stimuleren. Volgens de Fed is de „onzekerheid” over wat komen gaat „toegenomen”. Het is ongebruikelijk dat de bankiers onder leiding van Ben Bernanke zich niet durven uit te laten over de nabije economische toekomst.

Sinds de eerste van de recente reeks ingrepen is de rente met in totaal 0,75 procentpunt verlaagd. Dat is de grootste rentedaling sinds de laatste Amerikaanse recessie, in 2001.

Na de vorige ingreep, eind oktober, zei de bank nog dat verdere renteverlagingen niet werden verwacht. Inmiddels is de situatie op de huizenmarkt verslechterd (de huizenprijzen dalen in vrijwel het hele land en het aantal executieverkopen staat op een recordhoogte) en houden negatieve berichten van zakenbanken aan.

Tot nu toe is dit jaar voor 67 miljard dollar (45,6 miljard euro) afgeboekt door zakenbanken. Gisteren maakte een van de grootste hypotheeknemers van de VS, Washington Mutual, bekend voor 2,5 miljard dollar aan aandelen te verkopen en 3.000 werknemers te ontslaan.

De olieprijs steeg gisteren doordat een door de renteverlaging mogelijk aantrekkende economie de vraag naar olie kan doen stijgen. De Amerikaanse economische groei bedroeg 4,9 procent in het derde kwartaal van dit jaar. Naar verwachting loopt dat de laatste drie maanden van het jaar terug tot minder dan 1 procent.

Lees de Fed-verklaring via nrc.nl/economie