Rapport: In Egypte wordt steeds meer gefolterd

In Egypte is de politie meer gaan folteren sinds vanuit de bevolking vier jaar geleden de roep om democratie is toegenomen. Dat heeft een Egyptische mensenrechtengroep bekendgemaakt. In een maandag uitgekomen rapport meldde het Nadim Centrum voor Psychologisch Management en Rehabilitatie van Slachtoffers van geweld dat de autoriteiten bovendien de vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren verder hebben beperkt. Het 261 pagina’s tellende rapport somt beschuldigingen van foltering op van betogers tegen de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 tot en met andere burgers die zich schaarden achter een solidariteitsbeweging met Egyptische rechters die in 2006 een onafhankelijke rechterlijke macht eisten. Ook omvat het rapport getuigenissen van vrouwen die seksueel werden gemolesteerd door de politie in Kairo in mei 2005 toen ze protesteerden tegen een amendement op de grondwet. De betrokken agenten werden door de televisie gefilmd, maar de aanklager besloot hen niet te vervolgen. (AP)