Ongerustheid over bouw bij Panorama Mesdag Den Haag

DEN HAAG, 12 DEC. De voorzieningenrechter bepaalt 21 december of de aanleg van een hotel met parkeergarage vlakbij het Panorama Mesdag in Den Haag moet worden stilgelegd voor onderzoek. De directie van het Panorama vreest ernstige schade aan het gebouw en het doek door verzakkingen en verschuivingen. ”En de meest riskante werkzaamheden moeten nog komen”, aldus de raadsman van het Panorama woensdag tijdens de zitting in Den Haag. Opdrachtgever Lirema en bouwer BAM zeggen dat de bewegingen en daaruit volgende `zettingen` binnen de gestelde marges blijven. Daarnaast zou de kap van het gebouw met het schilderij al vanaf het begin te wensen over hebben gelaten. Zo hebben bepaalde bouten altijd ontbroken. Het Panorama heeft van de bouwers 40.000 euro gekregen voor versteviging van het dak. Daarnaast betaalden die de premie voor een verzekering ”om de verhoudingen goed te houden”. Volgens het Panorama ontbreken de bouten weliswaar al sinds de bouw in 1881, maar was er nooit gevaar. ”Nu ineens wel.”