Onduidelijke verdeling van Cultuurgelden

De provincies geven onjuiste informatie over de verdeling van de cultuurgelden in Nederland. Amsterdam krijgt niet de helft van de kunstsubsidies, maar slechts 7,5 procent.

Dit zegt de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Cultuur, PvdA) in een reactie op een recente berekening van het Inter Provinciaal Overleg (IPO). Deze provinciale lobbygroep overhandigde de Tweede Kamer onlangs een petitie met de oproep iets te doen aan de „scheve verdeling” van kunstsubsidies. De Kamer debatteert aanstaande maandag over de begroting van minister Plasterk (Cultuur, PvdA).

Van de ongeveer 400 miljoen euro die het rijk jaarlijks aan culturele instellingen geeft, gaat volgens het IPO 200 miljoen euro naar Amsterdam. „De cijfers van het IPO deugen niet, blijkt uit mijn eigen berekeningen”, zegt Gehrels. „Het IPO rekent ten onrechte subsidies mee die niet alleen met Amsterdam te maken hebben. Als je die eraf trekt, houd je 30 miljoen euro over, ofwel 7,5 procent.”

Zo gaat er jaarlijks 60 miljoen euro naar het Nederlands Fonds voor de Film en het Literair Productie en Vertalingenfonds. „Die fondsen zitten weliswaar in Amsterdam, maar verdelen hun geld over heel Nederland. Jan Wolkers schreef zijn romans toch op Texel?” Maar komt niet een flink deel van dit geld terecht bij Amsterdamse kunstenaars? Gehrels: „Om dat te weten, moet je cijfers uitdiepen. Maar waar het om gaat is dat films van een Amsterdamse filmmaker als Eddy Terstall in heel Nederland te zien zijn.”

Nog eens 50 miljoen is voor reisverplichtingen voor instellingen voor podiumkunsten zoals het Nationale Ballet. „Maar dat zijn ook landelijke instellingen, die door heel Nederland reizen”, zegt Gehrels. Ook de 60 miljoen voor bijvoorbeeld het Rijksmuseum, De Nederlandse Opera en het Concertgebouworkest worden volgens Gehrels ten onrechte meegeteld: „Dat zijn instellingen van nationaal belang.”

Dat die instellingen in Amsterdam zijn gevestigd is overigens geen toeval, vindt Gehrels: „Het Rijksmuseum en het Concertgebouw zijn er gekomen op initiatief van Amsterdamse burgers en hebben later zo veel waarde gekregen dat het rijk is gaan subsidiëren.” Amsterdam zelf steekt jaarlijks 120 miljoen euro in cultuur.