OM: proces tegen Angels kan door

Er is geen reden om het proces tegen de Hells Angels te stoppen. Hooguit kan een aantal van de 22 verdachten rekenen op strafvermindering.

Dat zei officier van justitie G. Schram gisteren voor de rechtbank in Amsterdam tijdens de voortzetting van het onderzoek naar het afluisterschandaal dat in deze strafzaak boven water is gekomen.

Kort na aanvang van het proces, eind oktober, bleek al dat gesprekken tussen advocaten en hun cliënten waren afgeluisterd, uitgewerkt en jarenlang bewaard. Dat is tegen de wettelijke regels. Die zogenoemde tapverslagen hadden moeten worden vernietigd en daar was door de teamleider van de politie ook op aangedrongen, zo bleek al eerder tijdens het proces. De voorganger van Schram, officier van justitie Gert Oldekamp liet dit echter bij herhaling na.

Het Openbaar Ministerie bood hiervoor reeds excuus aan. Nadat de rechtbank had besloten om – zoals de advocaten hadden verzocht – het afluisteren goed uit te zoeken, werd duidelijk dat het niet bij enkele gesprekken was gebleven. Gedurende ruim drie jaar recherchewerk naar de bezigheden van de Angels waren honderden gesprekken ‘getapt’ en volgens de raadslieden vrijwel zeker ook gebruikt om het onderzoek te beïnvloeden in het nadeel van de verdachten. „De smeerboel is zo groot dat het niet meer te achterhalen is wie wat precies heeft gebruikt en wanneer”, aldus de advocaten.

Schram bestreed dat en verwees naar een eigen onderzoek door het OM onder 31 rechercheurs van de politie. Die hadden allemaal verklaard dat ze de informatie niet voor het strafrechtelijk onderzoek hadden gebruikt.

Schram erkende dat de gemaakte fouten ernstig zijn. Maar volgens hem is de omvang hiervan niet zo groot dat het zou rechtvaardigen dat de rechtbank besluit het OM niet ontvankelijk te verklaren, zoals de raadslieden hebben bepleit. De rechtbank maakt op 20 december bekend of het proces doorgaat.

Lees meer over het proces op nrc.nl/hellsangels