Nieuwe album is fletse versie van zijn eerdere werk

CD Trance

Tiëstio: Elements of Life

Trance is altijd gladde, bombastische muziek geweest en daar houd je van of niet. Het genre ontstond begin jaren negentig in Duitsland, maar werd pas echt groot toen Ferry Corsten en Tiësto er een aantal jaren later hun eigen draai aan gaven. Dutch Trance is dansmuziek voor de Hollandse polder: bombastische synthesizermelodieën, aanzwellende drumroffels en clichéteksten over zonneschijn en regenboog.

In tien jaar is er niets veranderd, blijkt uit de nieuwe plaat van Tiësto Elements of Life. Zo zijn er de trancenummers met teksten als ‘wanting you like rays of sunshine’ en ‘you’re my light in this dark, dark world’. Het beste liedje in dit rijtje is het aanstekelijke Sweet Thing, waarop Charlotte Martin wél geïnspireerd zingt.

Tiësto heeft geprobeerd enkele nieuwe wegen in te slaan. De eerste single, In The Dark, is een voorzichtige flirt met rock. De jaren tachtig zijn netjes ingepast in het Tiëstogeluid, maar erg overtuigend is het niet. De instrumentale nummers zijn gekruid met minimal- en techhouse-invloeden, maar ze klinken flets als een verwassen versie van het origineel.

Zo is het met het hele album. Tiësto heeft geprobeerd te vernieuwen, zonder zijn oude fans van zich te vervreemden. Je blijft het gevoel houden dat je het al eerder hebt gehoord.

    • Toon Beemsterboer