Mythisch avontuur blijft vlak

Voleurs de chevaux. Regie: Micha Wald. Met: Grégoire Colin, Adrien Jolivet, François-René Dupont, Grégoire Leprince-Ringuet.

De debuutfilm van de Belg Micha Wald, Voleurs de cheavux speelt zich af begin negentiende eeuw ‘ergens in het Oosten’ en wordt verteld in drie delen. In het eerste staan de broers Jakub en Vladimir centraal en zien we hun meedogenloze opleiding tot Kozak. In het tweede deel volgen we de paardendieven uit de titel en zien we in een flashback waarom de een zo begaan is met zijn broer. Het derde, langste deel laat de diverse pogingen zien van Jakub om zijn gedode broer te wreken.

Wald wilde met Voleurs de chevaux een mythische en universele avonturenfilm maken over wraak en diepe gevoelens van broederschap. Het resultaat is echter weinig meeslepend en de emoties blijven vrij basaal: broers beschermen elkaar, voelen liefde en haat en zijn soms jaloers op elkaar.

Door Walds afkeer van de close-up blijven we ver van de broers en wordt hun zware leven weinig invoelbaar. Wald slaagt er beter in zijn acteurs in de overweldigende natuur te zetten, met woeste landschappen die langzaam door de camera worden afgetast.