Mak geeft ‘foutjes’ in tv-serie toe

Schrijver Geert Mak erkent dat de eerste twee delen van de tv-serie In Europa enkele feitelijke onjuistheden bevatten, maar vindt dit geen afbreuk doen aan de serie. Mak schrijft dit op zijn website in reactie op kritiek van de historicus Willem Melching in de Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad .

De 35-delige serie over de geschiedenis van Europa is gebaseerd op Maks gelijknamige boek uit 2004, een bestseller waarvan in Nederland 350.000 exemplaren zijn verkocht. Het werd in acht talen vertaald. Naar de tv-serie, die wordt uitgezonden door de VPRO, keken afgelopen zondag 814.000 mensen. Mak was adviseur en ‘het gezicht’ van de serie.

De kritiek van Melching, docent aan de Universiteit van Amsterdam, betreft alleen de tv-serie. Volgens hem bevatten de eerste twee delen „talloze feitelijke onjuistheden”. Hij noemt er „een paar”. Het uitgaanscentrum van Berlijn lag in de jaren twintig niet op de Alexanderplatz maar in de Friedrichstrasse; Oostenrijk-Hongarije heeft zich nooit uitgestrekt tot de Zwarte Zee; een man in een oud filmpje springt niet van de Eiffeltoren om „over Parijs te gaan vliegen”, maar om een parachute te testen.

In zijn repliek noemt Mak het „knap” dat Melching een oordeel velt over de serie „op basis van anderhalve aflevering”. De rol van de Alexanderplatz wordt volgens hem duidelijker in een latere aflevering. Het commentaar over de sprong van de Eiffeltoren zit er volgens Mak inderdaad naast. „Alleen ging het ons vooral om het tomeloze optimisme dat uit dit treurige incident sprak.”

Wat betreft Oostenrijk-Hongarije was het volgens Mak correct geweest te zeggen dat dit land zich bijna uitstrekte tot de Zwarte Zee. „Stom. Suf dat we het lieten glippen. Maar om uit die ene omissie te concluderen dat de makers en ik ‘geen vat hebben op de geopolitieke situatie in de Balkan en Midden-Europa’, dat is toch te zot voor woorden.”

Lees de volledige stukken van Melching en Mak op www.historischnieuwsblad.nl en www.geertmak.nl