Mak geeft `foutjes` in Europa-serie toe

Rotterdam, 12 nov. Schrijver en journalist Geert Mak erkent dat de eerste twee delen van de tv-serie In Europa enkele feitelijke onjuistheden bevatten, maar vindt dit geen afbreuk doen aan de serie. Hij reageert op zijn website op kritiek van historicus Willem Melching in het Historisch Nieuwsblad. Melching, docent aan de Universiteit van Amsterdam, noemt de aanpak van de serie ”zo schematisch dat alle dilemma`s en paradoxen in het verleden volledig verdwijnen”. Verder bevatten de eerste twee delen volgens hem ”talloze feitelijke onjuistheden”. Hij noemt er ”een paar”. Een man in een oud filmpje springt niet van de Eiffeltoren om ”over Parijs te gaan vliegen”, zoals het commentaar stelt, maar om een parachute te testen; Oostenrijk-Hongarije lag nooit aan de Zwarte Zee. Mak erkent de laatste fout. ”Maar om uit die ene omissie te concluderen dat de makers en ik `geen vat hebben op de geopolitieke situatie in de Balkan en Midden-Europa`, dat is toch te zot voor woorden.” Het commentaar over de sprong van de Eiffeltoren klopt volgens Mak inderdaad niet helemaal. ”Alleen ging het ons vooral om het tomeloze optimisme dat uit dit treurige incident sprak.”