Maar ze werken wel heel hard

Gemeenten signaleren problemen, maar Polen zijn geliefd bij werkgevers.

„Ze zijn 25 procent productiever dan een Nederlander.”

Ze werken hard, zijn veel productiever dan hun Nederlandse collega’s, zijn sociaal, trouw en doen het werk waar Nederlanders geen zin meer in hebben. Poolse arbeiders zijn geliefd bij het Nederlandse bedrijfsleven, zegt Peter Broekmeulen, directeur van het uitzendbureau BN Polen. Het bureau is gevestigd in Haaren, Noord-Brabant. „Bedrijven weten inmiddels dat een arbeider uit Oost-Europa 25 tot 30 procent productiever is dan een Nederlandse werknemer.”

Door het chronische tekort aan arbeiders in de land-, tuin- en scheepsbouw staan bedrijven te springen om arbeidskrachten, zegt Broekmeulen. Bedrijven zijn zo content met de Oost-Europeanen dat ze, zo hoort Broekmeulen van zijn zakenrelaties, zelfs worden uitgenodigd op de kerstborrels van de baas. Hij ziet de ‘nieuwe Europeanen’ als een aanwinst voor Nederland. Vakbekwaam en werklustig. Neem een lasser uit Oost-Europa. Die kan meer dan zijn Nederlandse collega, stelt Broekmeulen. „Thuis moesten ze meer doen met minder middelen. Dat maakt ze zeer inventief.”

En er is nog een voordeel: werkgevers en werknemers hebben geen gedoe met inburgeren, importbruiden en integratieproblemen. De arbeidskrachten blijven maar een paar maanden in Nederland en pakken daarna weer de bus naar Polen, Roemenië of Bulgarije. „Ze komen puur voor de euro’s”, zegt Broekmeulen.

Ook particulieren profiteren van het openstellen van de grenzen voor de goedkope arbeiders. Het is een haast onvermijdelijk onderwerp op verjaardagen: de Poolse loodgieter die tegen een laag bedrag de badkamer komt renoveren.

Meestal gaat het goed, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Vooral als het gaat om het meer ambachtelijke werk, zoals stukadoren, horen wij goede verhalen.” Maar pas op als het ingewikkelder wordt, waarschuwt De la Porte. Zoals bij het aanleggen van elektra, water en gas. „Ik ken mensen die hun wc doortrekken met kokend heet water. Rechtstreeks uit de boiler.”

Kasie van Herpen (37) komt uit Polen, en woont nu zeven jaar in Nederland. Ze is getrouwd met een Nederlandse man. Van Herpen ziet steeds meer Polen naar Nederland komen. „Ze doen hier kennis en werkervaring op. Dat is ook goed voor Polen. Jullie hebben in Nederland te weinig personeel voor dergelijke vakgebieden. Dan is dit toch een goede oplossing?”

De officiële cijfers gaan uit van zo’n 100.000 arbeidskrachten uit Oost-Europa. Het werkelijke aantal ligt veel hoger, denkt Broekmeulen van BN Polen. „Volgens inschatting van mij en andere arbeidsbureaus zijn er alleen al 200.000 Polen in ons land.” Het blijft gissen, zegt hij, een groot deel werkt zwart. En het zullen er meer worden, denkt Broekmeulen. „Ik zie de laatste tijd steeds meer campers met Oekraïners langs de kant van de bollenvelden staan.” Illegaal, dat wel.

    • Jaus Müller