Liverpool en Real Madrid bij laatste zestien in CL

Liverpool heeft zich gisteren geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. De ploeg won in Marseille met 4-0 van Olympique. Ook Real Madrid, FC Porto, Schalke 04 en Olympiakos Piraeus voegden zich gisteren bij de laatste zestien ploegen van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubteams.

Liverpool, met aanvaller Dirk Kuijt in de basis, kwam in Marseille na vijf minuten op voorsprong. Steven Gerrard werd ten val gebracht in het strafschopgebied, waarna de Noorse scheidsrechter Terje Hauge een penalty toekende. Doelman Steve Mandanda redde in eerste instantie op de inzet van Gerrard, maar de aanvoerder schoot in de rebound wel raak. Na elf minuten was het de Spaanse spits Fernando Torres die de ploeg van manager Rafael Benitez naar een 2-0 voorsprong schoot, na een goede individuele actie in het strafschopgebied van L’OM.

De Franse werkgever van middenvelder Boudewijn Zenden kreeg in het vervolg van de eerste helft wel schietmogelijkheden, maar Liverpool, dat de betere kansen kreeg, bereikte de rust ongeschonden. Vijf minuten na de pauze besliste Kuijt het duel definitief. De Oranje-international kwam alleen voor het doel van Olympique en faalde niet: 3-0. Invaller Ryan Babel schoot in blessuretijd de 4-0 binnen. Liverpool eindigt door de overwinning als tweede in groep A, achter Porto dat door doelpunten van Lucho González en Ricardo Quaresma het Turkse Besiktas versloeg: 2-0.

In groep B, waar Chelsea – gisteren 0-0 tegen het uitgeschakelde Valencia van trainer Ronald Koeman – al zeker was van een vervolg in de Champions League, bereikte ook Schalke 04 de laatste zestien. De ploeg uit Gelsenkirchen won met 3-1 van Rosenborg door doelpunten van Gerald Asamoah, Rafinha en Kevin Kurányi. Yssouf Kone scoorde voor de Noorse kampioen.

In groep C plaatste Real Madrid zich door een 3-1 thuisoverwinning op Lazio Roma. Doelpunten werden gemaakt door Raúl, Julio Baptista en Robinho. Goran Pandev scoorde namens Lazio. Olympiakos Piraeus verzekerde zich van de knock-outfase door een zege op Werder Bremen: 3-0. Ieroklis Stoltidis (twee keer) en Darko Kovacevic scoorden.

Bekijk beelden van de duels op www.uefa.com