Liaison Rothschild en ABN ten einde

Rothschild is de verliezende partij bij de ontmanteling van zijn joint venture met ABN Amro. De adviesfirma haalde veel meer uit de samenwerking, onder de noemer ABN Amro Rothschild, dan zijn Nederlandse partner. Het is geen verrassing dat Royal Bank of Scotland (RBS), de nieuwe eigenaar van de zakenbank van ABN Amro, heeft besloten Rothschild aan de kant te schuiven.

Het partnerschap was zinvol voor beide banken toen het elf jaar geleden werd opgezet. Rothschild had verstand van advieswerk en ABN Amro had de juiste balans en distributie-expertise. Samen hebben de bedrijven meer dan 375 miljard dollar (255,5 miljard euro) binnengehaald en een fatsoenlijk figuur geslagen op de Europese markten voor aandelenkapitaal.

Maar intussen heeft ABN Amro haar eigen adviestak meer gewicht gegeven. ABN Amro stond met haar dertiende plaats op de mondiale ranglijst van fusies en overnames in de eerste negen maanden van dit jaar nog maar twee plaatsen lager dan Rothschild, aldus onderzoeksbureau Thomson Financial. RBS, dat zich zelden op haar gemak voelt met joint ventures, zal deze dan ook wel bijzonder graag hebben willen beëindigen.

Uiteindelijk is de hele gang van zaken niet alleen maar slecht voor Rothschild. Het loslaten van ABN Amro geeft de bank een vrijere hand bij het adviseren van bedrijven over transacties op de markten voor aandelenkapitaal, zoals beursintroducties en de uitgifte van converteerbare obligaties. Ondanks het feit dat Rothschild daar naam heeft gemaakt, lijkt dit toch echter vooral een magere troost. Die markten verkeren momenteel immers niet echt in een juichstemming.

Rothschild kan in de verleiding komen op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Toch is dat ook geen gemakkelijke opgave. Joint ventures tussen adviesfirma’s en banken met een omvangrijke balans hebben de neiging na verloop van tijd ontbonden te worden. Het zal Rothschild de nodige moeite kosten net zo’n gunstige regeling te treffen als degene die nu door RBS de nek wordt omgedraaid.

Mike Verdin