Langzaam kouder

Op veel plaatsen lagen de temperaturen vandaag alweer iets lager dan gisteren en de komende dagen zet deze trend door. Dit heeft alles te maken met een zwakke wind, veelal uit het oosten aan de zuidkant van de kern van een hogedrukgebied, die koude lucht aanvoert. Overigens wil de nabijheid van het hogedrukgebied niet zeggen dat het de komende periode geheel zonnig is. Er drijven uitgestrekte wolkenvelden over en de voorraad daarvan ten oosten van Nederland is enorm. Soms vallen er een paar gaten in waar de zon doorheen schijnt. In de loop van vrijdag en het weekeinde lijkt dat heel geleidelijk iets vaker te gebeuren. Daardoor zakt de temperatuur paradoxaal genoeg zowel ’s nachts als overdag langzaam verder terug. Tevens stroomt – ook van oorsprong al – iets koelere lucht binnen. In de nachten gaat het landelijk 2 à 3 graden vriezen, indien de opklaringen wat breder zijn nog wat steviger. De maximumtemperaturen dalen, zoals reeds aangegeven, tot iets boven het vriespunt.

Vanavond en vannacht worden een paar opklaringen, die vooral in het zuidwesten eerst nog aanwezig zijn, juist grotendeels verdreven. Daarbij koelt het af tot rond het vriespunt. Lokaal ontstaat een mistbank. Morgen is het al behoorlijk kil ondanks een slechts zwakke oostenwind. Het wordt op de meeste plaatsen 4 graden. Er is veel bewolking. Her en der breekt de zon even door. Het blijft droog.