Kersterig met Mike & Thomas

Cabaret De Mike & Thomas Kerstrevue. Gezien: 10/12 in de Schouwburg, Tilburg. Tournee t/m 24/12. Op tv 24 december Ned. 3). Inl.: www.harrykies.nl

Of het deze kerst nog gaat sneeuwen, is de prangende vraag waarmee De Mike & Thomas Kerstrevue begint – en het verrassend visuele antwoord vormt de finale. Tijdens de tussenliggende twee uur speelt zich een vrolijke schuifdeurenshow af met mallotige spelletjes en sketches, zes met revueveren getooide dansmeiden, een pratende kalkoen, een dove buikspreker, een goede fee die ook heel goed een scabreus liedje kan zingen, en een paar mystery guests die per avond rouleren. Alles bij elkaar genoeg om, zoals Mike & Thomas zelf zeggen, „een kersterig gevoel” op te roepen.

Mike Boddé en Thomas van Luyn traden tot voor kort op als het cabaretduo Ajuinen & Look, maar werden vooral bekend als pseudopresentatoren van de pseudospelshow die de VARA uitzond onder de titel De Mike & Thomas Show.

Dezer dagen maken ze een korte theatertournee met een door Kees Prins geregisseerde voorstelling die op kerstavond op de televisie wordt uitgezonden. Opnieuw spelen Boddé en Van Luyn op quasi-montere toon met de clichés van de showmaster. „Thomas, waar denk jij eigenlijk aan als het over kerstmis gaat?” „Grappig dat je dat vraagt, Mike”, zegt Van Luyn, en dat is het bruggetje naar een volgend lied in kerstkitsch-stijl.

Dit is typisch zo’n voorstelling waarvan niet te veel vooraf moet worden verraden. Hooguit dat er ten minste één samenspraak van Monty Python-kwaliteit in zit, evenals een doortrapt nummertje cryptisch uitschelden en een hilarische medley waarin tientallen bekende nummers worden gezongen met een aangepaste tekst over de dood: „Lang zullen we sneven in memoriam.” En ook het door de kalkoen (een droogkomische rol van collega-cabaretier Onno Innemee) met veel inlevingsvermogen voorgedragen kerstrecept draagt in hoge mate bij tot het amusementsgehalte.

Dat de Holiday Dancers – met die veren – tussen de bedrijven door geen revuedans op topniveau vertonen, zal trouwens óók wel parodistisch zijn bedoeld.

    • Henk van Gelder