Internet Weblog van de dag

De kunstijsbaan General view of the ice rink at Zocalo Square in Mexico City, 02 December 2007, open to the public to celebrate Christmas season. This ice rink is claimed to be the largest in the world, with 3000 square meters. AFP PHOTO/Omar Torres AFP

Misschien komen hier nog eens de toekomstige internationale schaatskampioenen vandaan: de inwoners van Mexico-Stad hebben dankzij de burgemeester dit jaar de beschikking over een enorme kunstijsbaan en wagen zich, nog voorzichtig, op het gladde ijs, zo schrijft NRC-buitenlandredacteur Merijn de Waal op zijn weblog. Het is 21 graden en onbewolkt, kortom: perfect schaatsweer.

„Op het centrale plein van Mexico-Stad is een enorme kunstijsbaan gebouwd, want burgemeester Marcelo Ebrard hier is wel in voor een geintje. In de zomer liet hij in zijn miljoenenstad al een zandstrand aanleggen. Ook probeert hij de fiets als alternatief voor de auto te promoten, een voorstel dat onder niet-suïcidale Mexicanen vooralsnog niet echt aanslaat.

Sinds begin deze maand kunnen zijn 20 miljoen-plus onderdanen op het plein van de grondwet (in de volksmond ‘Zócalo’ genoemd) genieten van een van de grootste ijsschaatsbanen ter wereld. Rondom het blok ijs is een kleine wintermarkt opgetrokken waar eten en souvenirs te koop zijn.

En veel inwoners komen wel even een kijkje nemen. Niet alleen om te schaatsen (op de baan zelf was het vanmiddag nog rustig), maar vooral om hun stadgenoten te zien vallen (om plaats te nemen op de tribunes moet je een half uur in de rij staan).

Lees meer verhalen op nrc.nl/latino.