Ik speel niet waar ik woon

In haar woonplaats Portland treedt Scout Niblett niet op. Daarvoor is ze te verlegen.

Maar vanaf vrijdag toert de zangeres door Nederland.

In vroeger tijden was Scout Niblett waarschijnlijk als heks aangemerkt. De Britse zangeres/muzikant woont in het bos in regenachtig Portland, Amerika, laat zich raden door de stand van de sterren, en zingt met de dictie van een verveelde prostituee. Aan haar onafhankelijke geest ontspruiten sobere liedjes met een hoofdrol voor de door haar zelf bespeelde drums, een enkele gitaar en die opmerkelijke zang. Het resultaat heeft een intimiteit die soms angstaanjagend is. Maar nummers als het prachtige Kiss (duet met Bonnie ‘Prince’ Billy) en Moon Lake laten Niblett horen als een grauwende blues-croonster, in de voetsporen van PJ Harvey.

Niblett maakte inmiddels twee volledige cd’s, toert regelmatig, en werkt samen met culthelden als producer Steve Albini en zanger Will Oldham alias Bonnie ‘Prince’ Billy. Zelf bereikte ze tot nog toe geen groot publiek. Haar persoonlijkheid zorgt voor wat hobbels op de weg naar de roem, want Niblett is, zoals ze zelf vertelt, een controlfreak en een Einzelgänger. „Die twee dingen hangen met elkaar samen”, zegt ze. „Omdat ik alles in de hand wil houden, kan ik me moeilijk naar anderen voegen. Het idee van een band is voor mij niet aantrekkelijk. Ik ben altijd bang dat ik wat anderen doen niet goed vind, maar niet weet hoe ik dat moet zeggen. Ik wil niet iemand zijn die anderen zegt wat ze moeten doen. Het zal wel komen doordat ik enig kind ben. Ik heb nooit geleerd anderen om hulp te vragen.”

Gelukkig speelt ze zelf drums en gitaar. Op die instrumenten maakt Niblett ook de liedjes die te horen zijn op de cd’s I Am (2003) en het recent verschenen This Fool Can Die Now; beschouwelijk op gitaar, en energiek als het liedje op drum is geschreven. „Dat komt door de aard van het instrument. Als ik drum ben ik hard aan het werk. Door die lichamelijkheid ontstaat een uitgelaten sfeer.”

Vanuit haar woonplaats in de staat Oregon toert Niblett regelmatig door het land, samen met een drummer, want live zijn de twee instrumenten niet te combineren. De drummer kan geen auto rijden. „Ik rijd alles zelf. Dat zijn grote afstanden. Soms breekt het me op. Ik doe alles: de tour organiseren, de merchandise regelen, licht en techniek in de gaten houden. In Amerika sta ik vaak in kleine zalen voor weinig publiek. Hoe minder mensen er zijn, hoe enger ik het vind.” Ze móét het doen, zegt de 33-jarige zangeres. „Anders zou het een afgang zijn, een muzikant moet op het podium staan.” Maar in haar woonplaats Portland, waar een actieve muziekscene is, treedt ze niet op. „Ik speel niet waar ik woon. Daarvoor ben ik te verlegen.”

Met de titel van haar EP Kidnapped By Neptune (2005) verwees Niblett naar haar belangstelling voor astrologie. Niblett begon zich met de sterren bezig te houden toen ze zes was. „Ik wilde weten wie ik was, en dat houdt me nog steeds bezig. Astrologie helpt me daarbij. In mijn bewustzijn speelt de stand van de sterren altijd een rol. Aan de hand daarvan kan ik bepaalde dingen voorspellen die te gebeuren staan, of hoe ik me zal voelen. Het is inmiddels een vanzelfsprekende leidraad. Voor mijn leven en ook voor mijn muziek.”

Scout Niblett treedt vrijdag op in Nieuwe Anita, Amsterdam; zaterdag in State X, Den Haag; en zondag in Ekko, Utrecht. De cd This Fool Can Die Now is verschenen bij V2.